Castellciutat commemora els 300 anys de la capitulació

La vila ret homenatge a Josep Moragues amb la inauguració d'una plaça, un acte a la Torre Solsona i una representació

La jornada reivindica que el poble català pugui decidir el seu futur tres segles després

Més de 500 persones han participat en el conjunt d'actes per commemorar el 300 aniversari de la capitulació de Castellciutat, episodi clau de la Guerra de Successió a l'Alt Urgell.

La jornada ha donat un protagonisme especial a Josep Moragues, heroi de la guerra i capità de la fortalesa l'any 1713, a qui s'ha retut homenatge amb un acte a la Torre Solsona, la inaguració d'una plaça amb el seu nom i una representació a càrrec dels veïns. 

L'acte institucional, presentat pel periodista Ignasi Cervera, ha comptat amb el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, que ha fet un detallat repàs dels fets de 1714 i els seus antecedents. Alcoberro ha recordat que, un cop signat el pacte a Castellciutat, les tropes borbòniques van incomplir deliberadament el compromís escrit de no reprimir els rendits, que més endavant van patir cruels represàlies de les quals també en seria víctima el general Moragues.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha aprofitat per reivindicar el dret del poble català a decidir el seu futur. Batalla ha incidit en el fet que "una capitulació no vol dir una derrota" i que, just tres-cents anys després, el poble català té ara l'oportunitat de vèncer amb l'única arma dels vots i de la democràcia.

En la inauguració de la plaça de Josep Moragues i Mas, un espai ja existent darrere l'església, el regidor de Castellciutat, Jordi Martin, ha recordat el vincle del general amb Castellciutat. Martin ha presentat als veïns el monument de record i, alhora, la reforma del camí del cementiri, que s'ha fet just al costat i que ha permès guanyar places d'aparcament.

Presència de la Coronel·la de Barcelona

La jornada ha comptat amb la participació de la Coronel·la de Barcelona, protagonista visual i sonor de molts dels actes de record de la Guerra de Successió, i ha inclòs una ballada de sardanes. També hi han estat convidats representants de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el Centre Cultural del Born, els ajuntaments de Sort i de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), la Diputació de Lleida i les institucions de la comarca. Membres de l'Escola Municipal de Música de la Seu han fet una acurada interpretació del cant original d'Els Segadors.

Marxa de Torxes per la Independència

La commemoració ja va començar divendres a la nit amb una Marxa de Torxes, organitzada per l'Esquerra Independentista, que va partir de la Seu i va finalitzar a la plaça de l'Arbre. El portaveu de la campanya 'Independència per canviar-ho tot' va reivindicar que la demanda d'un Estat propi serveixi també per alliberar la societat catalana de les elits econòmiques i per estendre el procés al conjunt dels Països Catalans.

28 de setembre del 2013 a les 19:52. Política