Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 10N | Predomini d'ERC als resultats dels municipis de l'Alt Pirineu

10N | Predomini d'ERC als resultats dels municipis de l'Alt Pirineu

La formació republicana, Junts i PSC coincideixen a valorar el manteniment dels seus escons per Lleida. La consolidació del vot independentista i l'ascens de Vox al conjunt d'Espanya també marquen el balanç dels partits
11/11/2019 14:45

Els partits han fet per a RàdioSeu una valoració dels resultats del 10-N a la Seu, a l'Alt Urgell i a nivell més general amb diversos matisos, entre els quals destaquen el manteniment del repartiment d'escons a la demarcació de Lleida (2 diputats per a ERC, 1 per a JxCAT i 1 pel PSC; i al Senat, 3 escons per ERC i 1 per JxCAT), juntament amb la consolidació del vot independentista en comicis estatals i l'ascens del partit espanyolista i ultradretà Vox, principalment al centre i al sud d'Espanya.

Els mapes de resultats, pel que fa a l'Alt Pirineu, reflecteixen novament un predomini d'ERC com a formació més votada a la majoria de municipis, tant a l'Alt Urgell com a la Cerdanya i els dos Pallars, incloent les capitals comarcals (la Seu, Puigcerdà, Tremp i Sort). En la gran majoria de casos Esquerra ha vençut seguida de prop per Junts, que ha guanyat en quatre municipis de l'Alt Urgell, tres de la Cerdanya, tres més del Pallars Jussà i un del Pallars Sobirà. A l'Aran, en canvi, el PSC-PSOE ha estat el grup més votat a bona part de les poblacions, tret d'Es Bòrdes i Bausén -on ha guanyat ERC- i Arres, on ho ha fet el PP. A l'Alta Ribagorça, ERC ha guanyat a la Vall de Boí i a Vilaller, i el PSC-PSOE ho ha fet al Pont de Suert. D'altra banda, el municipi pallarès de Farrera és -juntament amb Lluçà- l'únic de Catalunya on la CUP ha estat el partit amb més vots.

Miquel Caminal, que ha revalidat l'acta de senador com a número 2 d'ERC a la cambra alta, ha valorat "molt positivament" els resultats del partit perquè han "tornat a guanyar a Catalunya", per segona vegada consecutiva, i tot i la pèrdua de vots considera assolit l'objectiu de "tornar a Madrid més forts". Caminal afirma que la voluntat del seu partit "no és decidir res, però sí forçar l'entesa que hi ha d'haver entre forces d'esquerres". El polític alturgellenc reconeix que pot passar novament que el PSOE els exclogui de les negociacions, però que poden guanyar influència per factors com ara que els socialistes han perdut la majoria al Senat.

Per JxCAT, el regidor olianès Ricard Pérez (candidat número 3 pel Congrés) s'ha mostrat satisfet perquè, tot i el descens de participació, han recuperat vots en molts municipis i han "superat les enquestes, que fins i tot auguraven una pèrdua de suports". Pérez ha lamentat que, per als partits estatals, "Catalunya ha estat al centre del debat i tothom anava contra Catalunya", per la qual cosa celebra el fet que "les dretes estatals no sumen, i les esquerres espanyolistes tampoc, cosa que vol dir que ara necessitaran els vots de Catalunya". En aquest context, el representant de Junts assegura que "aquests vots tindran un preu, i valuós", i espera que la resta de partits de base catalana actuïn igual.

En nom del PSC, el primer secretari de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig valora especialment la nova victòria de Pedro Sánchez a nivell estatal i creu que ara cal "dialogar i buscar punts d'entesa per desbloquejar la situació" i configurar "un govern progressista, d'esquerres, que deixi enrere el bloqueig dels darrers mesos i que es posi a treballar pel benestar dels ciutadans i les ciutadanes". El també diputat urgellenc opina que cal "trobar una situació de diàleg i de consens amb Catalunya" i també destaca el manteniment de l'escó per a Montse Mínguez i "la retallada de distàncies amb ERC".

En canvi, el portaveu d'ECP a la Seu, Jordi Pino, conclou que aquestes eleccions "han estat una errada monumental de Pedro Sánchez" perquè s'ha passat "de tenir una proposta de pacte d'esquerres, amb totes les dificultats que puguin tenir les negociacions, a fer unes eleccions en les quals ha donat vida al PP, ha donat ales al partit d'ultradreta Vox i, ara, a més de perdre la majoria al Senat, ha de tornar a negociar amb els mateixos actors, a no ser que el que vulgui sigui negociar amb la dreta". Pino creu que s'ha "empitjorat" la situació anterior, també pel que fa a Catalunya.

Per la CUP, el regidor urgellenc Bernat Lavaquiol ha rebut amb satisfacció els resultats de la primera presència del partit en aquestes eleccions, tenint en compte que han fet la campanya "amb molt pocs recursos". Lavaquiol ha recordat que van decidir presentar-se "pel context de repressió brutal" a Catalunya i, en aquest sentit, ha advertit que l'ascens de l'extrema dreta de Vox requereix "seguir estant al carrer per frenar la intolerància, l'homofòbia, el racisme i el masclisme". Finalment, hi ha afegit que portaran aquest missatge al Congrés però que, paral·lelament, cal mantenir la mobilització als carrers.

Valoració dels caps de llista

Pel que fa a la valoració dels caps de llista que han obtingut representació al congrés, Xavier Eritja (ERC) ha subratllat que "el republicanisme ha guanyat a la repressió i, per tant, tornem a marcar el pols a l'Estat". Eritja recorda que "l'independentisme és més fort en aquestes eleccions", perquè ara té més vots i escons, i ha felicitat JxCat i la CUP, com també als partits independentistes d'altres territoris de l'Estat, com són el País Basc i Galícia. Per contra, el reelegit diputat ha atribuït l'ascens de Vox a la continuació d'una tendència cap a una "involució democràtica a l'Estat", reflectida també en els altres principals partits d'àmbit espanyol.

La diputada electa de JxCAT, Concepció Cañadell, ha recordat els companys que estan a la presó i a l'exili, "especialment Jordi Turull, que havia d'encapçalar aquesta llista". Pel que fa als resultats a Catalunya, Cañadell valora que hagin mantingut la representació a Lleida i hagin incrementat en percentatge de vot. Pel que fa als resultats d'Espanya, la representant de Junts creu que "deixen un panorama que posa en dubte la governabilitat". Per això, ha recordat als principals partits espanyols que "no es pot governar Espanya sense Catalunya" i que "han de deixar de judicialitzar la política i començar a dialogar i a trobar solucions per a Catalunya".

Montse Mínguez, que manté l'escó del PSC, ha mostrat la "satisfacció" per aquest fet i per la victòria a nivell estatal, perquè creu que "es confirma que la gent vol un govern progressista amb Pedro Sánchez de president". Tot i això, Mínguez ha reconegut que cal una "reflexió" per l'ascens de l'extrema dreta. La diputada socialista, tot i això, creu que els altres partits han de "ser responsables" i "deixar governar a qui ha guanyat les eleccions".

  • Miquel Caminal celebra a la seu d'ERC a Lleida els resultats del 10-N (Foto: ACN)
  • Seguiment del 10-N a la seu de JxCAT a Lleida, amb la presència de Mayte Rivero (Foto: ACN)
  • Òscar Ordeig, a la seu del PSC a Lleida durant la nit electoral del 10-N (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte