Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / A punt la campanya de la brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

A punt la campanya de la brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

Del 14 de setembre al 13 d’octubre s’estableix un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per fer la visita lliure. Es vol evitar la massificació a determinades zones, comportaments incívics i molèsties als cérvols i a altres espècies
12/09/2019 18:55

La brama del cérvol torna aquesta tardor a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Per segon any consecutiu, es durà a terme una ordenació de l’activitat, consistent a establir un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per a visita lliure. En una d’aquestes rutes hi haurà un punt d’informació situat estratègicament. L’objectiu és reduir el risc de massificació i les molèsties als animals, millorar la satisfacció dels usuaris de la Reserva i potenciar les visites guiades.

Davant dels resultats satisfactoris que es van obtenir amb la prova pilot de l’any passat, enguany la Junta Consultiva de la Reserva, de la qual en forma part la Generalitat i representats els ajuntaments, els consells comarcals, propietaris de terrenys i pagesos, entre d'altres, ha aprovat per consens la reedició de l'ordenació de l'activitat.

Atractiu turístic

La Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per a gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires. És fàcil observar rastres de l’activitat dels cérvols i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars. De mitjan setembre a mitjan octubre el cérvol entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura al Prepirineu. A trenc d’alba i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, intentant atreure femelles cap als seus harems. La prova pilot efectuada l’any 2018 va permetre un increment del 36% en el nombre de guiatges i del 43% en el nombre de persones que visiten la Reserva amb empreses de guiatges respecte a l’any 2017.

Sector reservat a les visites guiades i rutes recomanades

El sector reservat per a visites guiades romandrà tancat al públic en general entre el 14 de setembre i el 13 d’octubre. Durant aquest període, només hi podran accedir les empreses de guiatge autoritzades, a més dels ramaders locals o altres usuaris amb drets d’ús de la zona i cossos de vigilància i seguretat. Amb aquesta mesura es pretén assolir dos objectius: fomentar les visites guiades, les quals tenen un major valor afegit per a l’usuari, i evitar la massificació que s’havia anant produint els darrers anys, amb nombrosos comportaments incívics (acampada lliure, pernoctació en vehicle, ús de foc en època d’alt risc d’incendi, etc.).

Per tal de gaudir de la visita de Boumort, sigui o no en època de brama, es recomana de contractar les empreses que ofereixen activitats concertades mitjançant guies autoritzats. Aquesta temporada es preveu que hi hagi vuit empreses autoritzades per oferir activitats interpretatives.

Per als usuaris que vulguin visitar la Reserva pel seu compte, s’estableixen quatre rutes recomanades per recórrer en vehicle 4x4. En cada una d’aquestes rutes s’identifiquen punts d’interès (punts d’observació, miradors, fonts, àrees d’esbarjo...), que en conjunt són força representatius del paisatge de la Reserva i en alguns casos són adequats per a escoltar o observar el fenomen de la brama.

Punt d'informació

En una de les rutes de visita lliure s’instal·larà un punt d’informació i observació, situat en un lloc estratègic per a gaudir d’aquest fenomen, prop del refugi guardat de Cuberes. Aquest espai informatiu estarà obert tots els caps de setmana, del 14 de setembre al 20 d’octubre, així com el 23 i 24 de setembre. L’horari d’atenció al públic serà de 8 a 20h els dissabtes i els dies 22 i 23 de setembre; i de 8 a 14h la resta de dies.

El punt d’informació de Cuberes estarà atès per un informador que coneix bé la reserva i compta amb senyalització, un estand, material informatiu sobre la Reserva i recursos òptics per a l’observació de la fauna. Durant el servei d'informació de la brama del cérvol de l'any 2018 al punt de Cuberes es van comptabilitzar un total de 886 visitants i 249 vehicles a motor. Això suposa un índex d’afluència global de visitants de 5,91 persones i 1,66 vehicles per hora de servei del punt d’informació.

Infobrama 2019: Nou fullet informatiu per preparar la visita

La RNC de Boumort ha editat un fullet informatiu que explica totes aquestes novetats i que es distribuirà àmpliament en format paper i electrònic. Així mateix, s’instal·larà senyalització provisional per informar els usuaris de la Reserva de la nova regulació. També es faran enquestes per tal de quantificar els usuaris i conèixer la seva opinió, així com l’impacte econòmic de la seva visita a la Reserva en el territori. En funció dels resultats d’aquesta avaluació, es dissenyaran les mesures a adoptar en les properes temporades.

El projecte d’ordenació de l’observació de la brama del cérvol s’executa mitjançant l’Estació Biològica del Pallars Jussà, i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Jussà, els ajuntaments de l’àmbit de la Reserva (Abella de la Conca, Baix Pallars, Conca de Dalt i Les Valls d’Aguilar) i el sector turístic local.

FULLET INFORMATIU

  • Brama del cérvol (Foto: Gencat)
  • Infobrama
  • Infobrama (2)