Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Acord entre Andorra i Catalunya per a la importació de residus

Acord entre Andorra i Catalunya per a la importació de residus

El pacte vol reforçar la cooperació en matèria de medi ambient, especialment amb les comarques més properes al Principat, que rebrà unes 10.000 tones anuals a la planta de revalorització
Marc Rossell i Josep M. Tost (TES)
05/01/2017 13:05

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat d'Andorra, Marc Rossell i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, han signat aquest dijous un acord per a la importació de residus al Principat d’Andorra per a la valorització energètica. L’acte ha comptat amb la presència de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i de l’ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio.

Sílvia Calvó ha destacat que l’acord reforça la cooperació transfronterera i suposarà una millora de la gestió dels residus, complint amb el principi de proximitat i propiciant un augment de la producció d’energia del país. Aquest acord complementa el signat entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya sobre el trasllat de residus el novembre del 2011, pel qual s’expressava la voluntat de reforçar les relacions en matèria de medi ambient i, en particular, de desenvolupar la cooperació en matèria de trasllat de residus per garantir d’aquesta manera un nivell elevat de protecció del medi ambient i de la salut humana.

El text recorda la conveniència d’aplicar el principi de proximitat geogràfica, de prioritat de valorització i d’autosuficiència en tot allò relatiu al trasllat de residus, en particular quan la destinació dels residus sigui l’eliminació i la utilització dels mètodes i les tecnologies més adequats per garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi ambient.

L’acord especifica que la planta de valorització energètica d’Andorra és adequada per valoritzar els residus, segons mètodes ambientalment racionals i eficients, i compleix amb els criteris de valorització energètica establerts en la directiva del Parlament Europeu i del Consell.

La quantitat de residus municipals destinats a Andorra serà d’aproximadament 10.000 tones anuals i segons les modalitats tècniques i econòmiques establertes per CTRASA. El trasllat dels residus es farà d’acord amb la normativa aplicable, i de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i d’Andorra. El 2016 CTRASA ha injectat a la xarxa de distribució de FEDA 14,16 GWh produïts amb la valorització energètica de residus, el que representa un 2,42% del consum anual d’electricitat del país. Amb el tractament de les tones procedents de Catalunya s’estima incrementar uns 4 GWh.

Els directors han recalcat la cooperació en matèria de gestió de residus que existeix des de fa anys entre Andorra i Catalunya; una cooperació imprescindible per assegurar una gestió ambientalment adequada. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat ha recordat que s’exporten gairebé dos terços dels residus generats a Andorra per a ser degudament gestionats a Catalunya, sense tenir en compte les pedres i material terri, i que el tractament d’aquests residus permetrà incrementar la producció elèctrica a nivell nacional equivalent a unes 800 llars.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya ha indicat que considera com una alternativa més adequada, viable i justificada la valorització energètica dels residus generats en la zona de proximitat amb el Principat d’Andorra, abans que el seu dipòsit controlat, atenent el bon funcionament i la possibilitat que ofereix la instal·lació d’Andorra.