Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Acord final per al transvasament de l'Ebre

Acord final per al transvasament de l'Ebre

16/04/2008 10:12

Tota la població de Catalunya tindrà garantida l’aigua de boca en una eventual situació d’emergència per sequera aprofitant els excedents de la concessió ja existent des de l’Ebre cap a la zona de Tarragona. D’aquesta manera no s’extreurà ni una gota més d’aigua de la que ja està concedida per llei.

En la reunió d’aquest dimarts a la tarda entre el president de la Generalitat, José Montilla, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, el Govern català i el Govern central han ultimat un acord per abastir d’aigua de boca la conca del Ter-Llobregat amb una solució “provisional i amb caràcter d’emergència”, segons ha assegurat el conseller Baltasar, i que només s’aplicaria en cas d’una situació d’emergència per sequera.

Com ha explicat la ministra Espinosa, una actuació d’emergència per modernitzar regadius permetrà aportar al cabal de l’Ebre més de 50 hectòmetres cúbics que ara es perden a causa de l’antiguitat i ineficàcia de la infraestructura. D’aquesta manera s’evita que el riu no perdi ni una gota d’aigua tot i que Aigües Ter-Llobregat usarà la part de la concessió del Consorci d’Aigües de Tarragona que ara mateix no s’utilitza.

El conseller Baltasar ha detallat que per tal que la canonada que ara porta l’aigua fins Tarragona arribi a Olèrdola, on es trobarà amb el sistema Ter-Llobregat, caldrà un canvi normatiu que farà el proper Consell de Ministres a través d’un Reial decret llei. Aquesta canonada, d’aproximadament 60 quilòmetres, utilitzarà bona part del recorregut de l’AP-7.

Francesc Baltasar ha assegurat que aquesta aportació a través de la canonada és una actuació “provisional, amb caràcter d’emergència, una mesura que en cap cas volem entendre com estable, i en cap cas traurà ni una sola gota del riu Ebre”. Així, la ministra Elena Espinosa ha negat que es tracti d’un transvasament: “El que tots hem de saber és que si mantenim el cabal constant que tenim avui no estem parlant de cap transvasament, cosa que vull deixar molt clara, com a concepte tècnic”.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge ha explicat que les obres es faran simultàniament en diversos punts per accelerar la seva execució i arribar a temps per una eventual entrada en situació d’emergència per sequera a la tardor. “Estem parlant d’una mesura complexa, que necessitarà d’una gran intensitat de treball, una exquisida coordinació per actuar al llarg dels més de 60 quilòmetres de canonada de tal manera que es pugui intervenir alhora en diferents moments, la qual cosa ens permetrà guanyar un temps preciós”, ha explicat Baltasar.

L’acord entre les administracions catalana i espanyola es plasmarà a un conveni que se signarà properament, on s’hi inclouran tots els detalls tècnics de l’obra.