Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Acord per accelerar el desplegament de la fibra òptica abans del 2023

Acord per accelerar el desplegament de la fibra òptica abans del 2023

Govern i Diputació de Lleida volen estendre la connexió no només a les capitals de comarca sinó a la totalitat de municipis de la demarcació
Reunió entre la Generalitat i la Diputació pel desplegament de la fibra òptica (Foto: Diputació de Lleida)
06/09/2018 18:20

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, s'ha reunit aquest dijous amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per accelerar de manera consensuada el desplegament de fibra òptica a la totalitat de la demarcació de Lleida abans del 2023. Ambdues institucions estan acabant de tancar l'avantprojecte amb la voluntat que, una vegada aprovats els pressupostos respectius de l'any que ve, es puguin licitar els treballs per començar les obres durant el 2019.

El projecte contempla el desplegament de 1.500 quilòmetres de cable de fibra òptica per connectar els 231 municipis de la demarcació i 178 polígons industrials. D'aquesta manera, la connexió no seria efectiva només a les capitals de comarca, abans del 2020, sinó que també es faria factible el servei a la totalitat dels municipis de la demarcació en un termini de cinc anys.

Puigneró ha recordat que 7 de les 12 capitals de comarca de la demarcació de Lleida ja tenen connexió amb fibra òptica: la Seu d'Urgell, Balaguer, Tremp, Mollerussa, Cervera, Lleida i Tàrrega. També estan connectats els municipis d'Àger, Térmens, Castell de Mur, la Pobla de Segur i Vilanova de la Barca. Les capitals que encara no tenen el servei són el Pont de Suert, les Borges Blanques, Sort, Solsona i Vielha e Mijaran.

Puigneró ha justificat que "no es pot garantir un desenvolupament social i econòmic sense accés a uns serveis de telecomunicacions de qualitat". A més, ha apuntat al fet que el Govern té com a objectiu prioritari "garantir l'equilibri i la cohesió social i territorial" i que el desplegament d'infraestructures digitals d'alta capacitat "assegura la igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans, empreses i entitats de tots els municipis de Catalunya''.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha agraït després de la trobada el compromís de la Generalitat. "Aquesta proposta el que posa és el punt de justícia a l’hora d’entendre que tothom, visqui on visqui, tingui connectivitat. En aquests moments, la Generalitat, fent un esforç molt gran, va arribant a totes les capitals de comarca amb la xarxa neutra que permet a qualsevol operador privat treballar en la seva oferta”, ha remarcat.

Pacte Nacional per la Societat Digital

El Govern ha desplegat fins a dia d'avui a Lleida 515 quilòmetres de fibra amb un cost de 15 milions d'euros. L'acord d'aquest dijous s'emmarca en el Pacte Nacional per la Societat Digital, signat entre el Govern amb les diputacions, els consells comarcals, els ajuntaments i entitats municipalistes per fer efectiu el desplegament i la gestió coordinada d'infraestructures tecnològiques i de comunicacions al conjunt del país, "com un element de cohesió social i equilibri territorial".