Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Activada l'alerta de l'Inuncat per la nova crescuda dels rius Noguera Ribagorçana i Garona

Activada l'alerta de l'Inuncat per la nova crescuda dels rius Noguera Ribagorçana i Garona

A l'Aran es preveu que el cabal pot superar els 150 m3/s i inundar les lleres. Aconsellen no fer activitats a prop del curs de l'aigua davant l'anunci de més pluja
Crescuda de cabal al riu Garona (Foto: ACN arxiu)
27/05/2018 21:20

Protecció Civil ha activat aquest diumenge a la tarda l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per la previsió d'augment del cabal dels rius Noguera Ribagorçana i Garona. Segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), el nivell de l'aigua es podria incrementar fins a un 50% pel desgel i per les pluges que poden caure les properes hores.

Concretament, la Garona podria arribar als 150 metres cúbics per segon o fins i tot superar aquest nivell. Per aquesta raó, el subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha detallat que "s'ha alertat als municipis de la Val d'Aran i específicament als més pròxims a aquest riu i als seus afluents". També pot assolir nivells importants el cabal de la Noguera Ribagorçana, sobretot aigües avall del Pont de Suert.

Delgado ha advertit que "l'increment de cabals pot produir inundacions al voltant dels rius amb afectacions a diverses zones, inclosos nuclis urbans i infraestructures". Amb tot, ha detallat que "no s'esperen afectacions com les del juny del 2013", quan la crescuda del Garona va obligar evacuar unes 200 persones i a tallar carreteres i diversos municipis es van quedar sense llum ni gas. Llavors el cabal era molt superior als 150 m3/s previstos per les pròximes hores.

El cabal de la Garona durant la nit de dissabte a diumenge ha arribat als 102 m3/s sense que s'hagin reportat danys. Paral·lelament, caldrà seguir l'evolució de l'episodi de pluges perquè, si els xàfecs es desplacen cap a l'est, també es veuria afectada la Noguera Pallaresa. Concretament, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les pluges siguin de caràcter local però intenses i acompanyades de tempesta i, en alguns punts, de calamarsa. Aquests xàfecs podrien deixar aportacions de més de 50 m3/s a les capçaleres dels rius.

Protecció Civil recomana extremar la precaució a l'entorn de la Garona i la capçalera de la Noguera Ribagorçana i evitar activitats al riu i a prop. Sergi Delgado ha recomanat a la ciutadania que "s'allunyi de les rieres, dels torrents i de les zones de muntanya que es poden inundar". També ha aconsellat que no es travessi cap riu, ni riera ni zona inundada amb aigua i ha subratllat que "cal extremar la vigilància de matinada".