Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Actors de 'Ventdelplà' participen a Vilamitjana en l'enregistrament d'un curt sobre el contraban

Actors de 'Ventdelplà' participen a Vilamitjana en l'enregistrament d'un curt sobre el contraban

Es tracta del rodatge de Contres?, que es projectarà en la tercera edició de la Mostra de Curtmetratges de Muntanya (PICURT) El Festival de Cinema se celebra a Artedó del 24 al 27 de juny
Kiko Ruiz - Direcció 'Contres?'
17/06/2009 20:02

El director de “Contres?” Kiko Ruiz Claverol ha escollit per al rodatge del seu últim curt, entre d’altres escenaris, l’entorn del poble de Vilamitjana, a l’Alt Urgell. El passat cap de setmana van rodar-se algunes escenes d’aquesta producció, que s’estrenarà el dissabte 27 de juny en la tercera edició de PICURT. “El film ofereix una visió inèdita del contraban durant els anys 90, quan va deixar de ser una pràctica socialment acceptable i acceptada per passar a ser una activitat delictiva, de risc i mal vista”, explica el director urgellenc Kiko Ruiz.

“En aquesta obra de ficció, un veí de la Seu, el Nano, fa de contrabandista fins que un dia les condicions laborals es tornen dures i adverses i li cal replantejar-se el futur”, detalla el guionista de l’obra, l’urgellenc Albert Galindo Mallol. A més, el curt té la particularitat de comptar amb la participació dels actors professionals Ivan Benet, Dafnis Balduz, Boris Ruiz, Imma Colomer i Borja Espinosa, quasi tots ells protagonistes de la popular sèrie de TV3 Ventdelplà.

El director d’aquesta producció impulsada per PICURT, Kiko Ruiz Claverol, ha assegurat que “per al rodatge del curtmetratge s'havia pensat en un principi en tres actors andorrans però finalment, per qüestions de disponibilitat, es va recórrer a alguns actors de la coneguda sèrie catalana”. Kiko Ruiz ja va presentar el curtmetratge “Broke Bike Mountain” en l’edició de PICURT 2007, obra que ha destacat a les seccions oficials de 15 festivals de cinema, tant europeus com nacionals.

Recuperació de documentals

La directora de PICURT, Montse Guiu, considera que l’edició d’enguany de PICURT és "fonamental de cara a la consolidació de la mostra" ja que es fa un pas endavant important amb la incorporació de noves seccions com ara la de dona i muntanya, una secció de cinema recuperat amb documentals dels anys 30 i 50 d’Andorra i de l’Alt Urgell, i una secció dedicada a l’esport i muntanya. Aquestes noves seccions seran les que en properes edicions s’aniran ampliant.

D’altra banda, la mostra de curtmetratges PICURT també donarà cabuda a documentals de temàtiques molt variades, entre ells destaca per exemple, Els raiers de Coll de Nargó, entre lo bosc i lo riu, d’Antoni Lombarte, El Castaño de Sant Esteban de dos directors asturians o Perdent l’Ànima de Lluís Casabella. En total, es projectaran 25 obres entre curtmetratges i documentals i es presentaran dos treballs de ficció del director i guionista, Joaquim Oristrell, “Libre” i “La invasión de los padres mutantes”.

Tot i això, Montserrat Guiu creu que les institucions haurien d’apostar més per la producció pròpia ja que "a més se suposar un reforç de la identitat pròpia serveix per dinamitzar social i econòmicament la zona". Per un altre costat, enguany l’organització de PICURT amplia les activitats paral•leles a la mostra. En aquest sentit, tindran lloc diverses taules rodones pensades per aportar reflexió i pes acadèmic a la mostra així com també, entre altres activitats, animació amb música tradicional, narracions de contes i poesia i també un sopar de productes gastronòmics locals amb la col•laboració de la IGP vedella dels Pirineus Catalans. Segons comenta Montse Guiu, “tot aquest material té un fil conductor comú, que és ressaltar i potenciar la cultura de muntanya en general i la del Pirineu en particular com element d’identitat”.

Mostrar formulari de contacte