Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Agricultura acabarà de pagar els ajuts de la PAC corresponents al 2019 durant el mes de juny

Agricultura acabarà de pagar els ajuts de la PAC corresponents al 2019 durant el mes de juny

La Generalitat garanteix la gestió dels fons europeus per ajudar a reduir l'impacte econòmic de la crisi de la COVID-19
Ajuts de la PAC (Foto: Gencat)
22/05/2020 17:44

El Departament d'Agricultura finalitzarà durant el mes de juny el pagament dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) del 2019. Agricultura treballa en la gestió dels fons europeus malgrat la situació derivada de la crisi de la COVID-19. La conselleria recorda que, en l'actual escenari, el sector agroalimentari català "no ha aturat la seva activitat i s'ha ratificat com a sector estratègic".

L'import dels fons comunitaris de la PAC que gestiona del Departament d'Agricutura se situa al voltant de 400 milions d'euros anuals. Les ajudes directes i en desenvolupament d'aquest programa han superat els darrers 10 anys els 3.251 milions d'euros.

El primer pilar de la PAC se centra en els ajuts directes. Es tracta de subvencions amb finançament 100% de la UE que tenen com a objectiu fonamental donar suport a la renda dels agricultors i garantir la viabilitat econòmica de les explotacions agràries. L'import anual s'eleva a 265 milions d'euros, amb finançament total a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA).

Per ser beneficiari dels ajuts directes cal ser agricultor actiu, exercir l'activitat agrària en la totalitat de l'explotació i el compliment de les normes bàsiques de les polítiques en matèria de medi ambient, salut pública, sanitat animal, fitosanitat i benestar animal (condicionalitat).

També s'inclou dins de les subvencions directes els ajuts de reestructuració i reconversió de la vinya. Es tracta d'una mesura del Programa de suport al sector vitivinícola que persegueix impulsar l'augment de la competitivitat de les explotacions vitivinícoles, afavorir la seva modernització i l'adequació varietal a les tendències del mercat, per tal de reforçar la seva estructura. L'import anual dels darrers anys supera els 7 milions d'euros, quantitat que està per sobre de l'assignació anual inicial, que se situa al voltant dels 5 milions, amb finançament del 100% per part del FEAGA

Desenvolupament Rural

El segon pilar de la PAC se centra en el Programa de Desenvolupament rural (PDR), que inclou ajuts dirigits a fomentar l'arrelament i el desenvolupament econòmic i social dels joves al medi rural; contribuir a la reactivació econòmica i a la creació d'ocupació, amb especial atenció als sectors agrari, alimentari, forestal, i les zones rurals; estimular la innovació i la transferència de coneixements en el sector agroalimentari, i promoure accions dirigides a la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la protecció dels recursos naturals

Recull 46 operacions (línies d'ajut) en relació amb el Desenvolupament Rural; Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries; Ecosistemes Forestals, i Polítiques Ambientals. Aquestes ajudes van adreçades a les empreses agràries amb el Contracte Global d'Explotació (CGE), al sector agroalimentari, a la millora de les infraestructures de regadiu, i a actuacions en l'àmbit forestal, medi ambient i foment de la diversificació econòmica en l'àmbit rural. Dins dels anomenats ajuts del Contracte Global s'inclouen els ajuts per a la sostenibilitat agrària i els ajuts a la competitivitat agrària.

L’import total del fons del PDR 2014-2020 és de 810,8 milions d'euros. D'aquests, 404,9 milions van a càrrec del Departament; 348,6 milions, del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i 57,3 milions d'euros, de l'Estat.

El futur de la PAC

Agricultura contribueix en les reunions amb l'Estat a difondre el seu posicionament per a l'elaboració del Pla estratègic de la pròxima PAC amb l'objectiu de donar millor resposta a les especificitats de Catalunya per al període 2021-2027. El Departament insisteix en la regionalització per atendre les especificitats del territori i també defensa que la nova PAC s'ha de modernitzar i simplificar amb polítiques que fomentin zones rurals dinàmiques i que assegurin la continuïtat d'un sector que té la responsabilitat de garantir la producció d'aliments i que aquests siguin de qualitat, saludables i segurs.

Per aquests motius, Agricultura no creu encertada la proposta de la Comissió Europea de reduir els fons per a les polítiques agràries i de les polítiques de desenvolupament rural, ja que són un element clau per a mantenir la producció d'aliments i la cohesió econòmica, social i territorial. Actualment, s'està negociant la durada i condicions del període transitori i, en paral·lel, l'aprovació del nou Marc Financer Plurianual de la UE (2021-2027).