Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Agricultura alerta d'enviaments de sobres amb llavors de països tercers i demana no plantar-les

Agricultura alerta d'enviaments de sobres amb llavors de països tercers i demana no plantar-les

La introducció d'aquests recipients és prohibida a la Unió Europea i suposa un risc pel medi ambient, atès que podria tractar-se d'espècies invasores i ocasionar plagues i malalties de les plantes
Llavors de diferents tipus de plantes (DARP / arxiu)
15/09/2020 19:40

El Departament d'Agricultura demana a la ciutadania que informi de la recepció d'enviaments postals de llavors no demandades procedents de països tercers. Sol·licita a les persones que rebin aquests sobres sense haver-los demanat que ho posin en coneixement de les unitats territorials del servei de Sanitat Vegetal o bé a les oficines comarcals del DARP -com la que hi ha a la Seu d'Urgell- per tal de destruir aquest material.

La conselleria també informarà a tots els ajuntaments perquè tinguin coneixement d'aquest fenomen i sàpiguen com actuar en aquests casos. El Gobern recorda que la introducció d'aquest material és prohibida, ja que suposa un risc pel perill d'introducció de llavors contaminades, plagues i malalties de les plantes i per poder tractar-se d'espècies invasores. A més a més, també suposa un risc mediambiental, en poder tractar-se d'espècies de plantes invasores.

Agricultura ha tingut constància de l'enviament, a particulars, de sobres no sol·licitats amb llavors, ja que la persona que els rep no ha comprat ni demanat mostres d'aquest material i les trameses es produeixen aparentment a l'atzar.

Detectat també a la resta d'Europa i als EUA

Les autoritats d'Alemanya, França, Irlanda i els Països Baixos han informat la Comissió Europea d'aquests enviaments, que també han estat rebuts en llars del Regne Unit. Als Estats Units també s'ha detectat aquest tipus d'enviaments.

Aquesta pràctica, anomenada 'brushing', persegueix la generació de vots positius falsos en les vendes per Internet, ja que moltes plataformes de venda no permeten l'emissió d'aquests vots si el client no ha rebut efectivament el producte. Les empreses, per tant, realitzen primer l'enviament i falsifiquen després el vot del receptor, en aquest cas de les llavors.