Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Agricultura pagarà 107.000 euros en ajuts a ramaderia ecològica de l'Alt Urgell

Agricultura pagarà 107.000 euros en ajuts a ramaderia ecològica de l'Alt Urgell

Les subvencions per a la campanya de l'any passat es destinen a 23 explotacions de la comarca. En total, el pla preveu més d'1,5 milions d'euros per a ramaders de l'Alt Pirineu
Vaques frisones
03/08/2016 17:50

El Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya inicia el pagament d'un total de 107.778 euros a 23 explotacions de l'Alt Urgell que aposten per la ramaderia ecològica. Els ajuts corresponen a l'exercici 2015 i inclouen quasi totes les comarques catalanes, amb un import global que ascendeix a 3,9 milions i que inclou també, fora del Pirineu, els ajuts a la producció integrada i a les zones humides.

Al conjunt de l'Alt Pirineu, la partida de suport a la ramaderia ecològica hi destina més d'1,5 milions d'euros; és a dir, la meitat del pressuport per aquest concepte a tot Catalunya, que és de prop de 3 milions. La comarca més beneficiada, tant del Pirineu com de Catalunya, és el Pallars Jussà, amb 596.000 euros repartits entre 67 explotacions. De la seva part, el Pallars Sobirà és la comarca catalana amb més destinataris, 87 ramaders en total, que es repartiran prop de 450.000 euros. L'Alta Ribagorça en rebrà més de 265.000 euros, per a 44 projectes; la Cerdanya, 152.000 euros per a 29 explotacions, i l'Aran, 26.000 euros destinats a 9 sol·licitants. Pel que fa a d'altres comarques veïnes, el Berguedà en rebrà 150.000 euros; i el Solsonès, 50.000.

L'objectiu d'aquesta operació, segons la conselleria, és "la realització de pràctiques més respectuoses amb el medi ambient, la mitigació del canvi climàtic i la integració agropecuària". La realització d'aquesta operació requereix "que s'associï superfície agrícola ecològica dedicada a la producció de matèries primeres per a l'alimentació animal". Es vol compensar així els costos addicionals que suposa, especialment al Pirineu, apostar per per pràctiques respectuoses amb el medi ambient. S'hi té en compte la variació en el rendiment productiu, la millora de les instal·lacions i la disminució de la densitat animal i dels transports d'animals entre granges de cria i d'engreix.

Aquests ajuts, amb compromisos a 5 anys vista, s’emmarquen dins el PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i en el cas de l’Ajut a Ramaderia Ecològica també amb fons del Ministeri d’Agricultura. Amb aquest ingrés, la Generalitat continua efectuant els pagaments del Programa de desenvolupament rural de Catalunya i donant resposta als compromisos que havia assumit, tal com han exigit els agricultors.