Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Agricultura restringeix l'accés a la serra del Montsec per l'elevat risc d'incendi

Agricultura restringeix l'accés a la serra del Montsec per l'elevat risc d'incendi

Activat el nivell 3 del Pla Alfa en quinze comarques a Catalunya, entre les quals hi ha l'Alt Urgell i el Pallars Jussà
Alt risc d'incendi a Catalunya (Mapa: Agents Rurals)
27/06/2019 11:05

Davant l’onada de calor i a causa de l’increment de risc d'incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació ha decidit restringir els accessos, a partir d'aquest dijous, 27 de juny, a la serra del Montsec, i a partir de demà divendres, 28 de juny, a la serralada del Montsant i als Ports de Tortosa.

La Generalitat ha activat el nivell 3 del Pla Alfa en quinze comarques catalanes, entre les quals hi ha l'Alt Urgell i el Pallars Jussà, a més de l'Anoia, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Montsià, la Noguera, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, Terra Alta i l'Urgell. En total hi ha 144 municipis afectats.

L'activació del nivell 3 del Pla Alfa implica fer un control acurat del territori pel risc molt alt d’incendi forestal. En les zones delimitades també queden suspeses totes les activitats que poden generar perill de foc.

Està previst que la vigilància es mantingui activada com a mínim fins dissabte, en funció de l’evolució de l’onada de calor. Hi treballaran membres del Cos d'Agents Rurals, conjuntament amb Mossos i les ADF.

Dia més crític: divendres

La previsió és que el dia més crític de l’onada de calor sigui aquest divendres, ja que s’espera que s'aturi la marinada, pugin les temperatures i baixi la humitat relativa. Des d'aquest dijous i, sobretot demà, s'activa la Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, que contempla temperatures mínimes molt altes. La situació podria millorar dissabte. També demà divendres s'activa la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per Incendis Forestals a Catalunya (Infocat).

Accions del nivell 3 del Pla Alfa

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades, com el massís del Montsec. En aquestes zones el Cos d’Agents Rurals portarà a terme les següents actuacions:

-     Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals.

-     Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

-     Control de llocs predeterminats d’especial risc.

-     Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

-     Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

-     Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

L'acció també contempla ampliar els horaris de serveis dels Agents Rural de les comarques de la campanya de la sega i l’activació d'un segon helicòpter per a tasques de vigilància d'incendis forestals.

Consells i recomanacions

Els 90% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi, des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

- Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.

- Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinària per zones forestals en la franja horària compresa entre les 13 i les 18  hores.

- No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments.

- En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua.

En cas de detectar-se una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal, cal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112.