Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Agricultura transporta en helicòpter sal d'ús ramader per a les pastures d'estiu del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Agricultura transporta en helicòpter sal d'ús ramader per a les pastures d'estiu del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Aquest servei es porta a terme bianualment per facilitar la feina de gestió de les pastures més inaccessibles
28/08/2014 19:46

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural va efectuar la setmana passada el transport en helicòpter de sal per a ús ramader a les pastures d'estiu del Parc Natural de l'Alt Pirineu. En concret, es van transportar dues tones d'aquest producte, que serviran per abastir els ramats que pasturen en zones del Parc que no tenen accés amb vehicle motoritzat.

La iniciativa, promoguda pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, s'ha fet en coordinació amb les associacions ramaderes locals. Aquest servei als ramaders es porta a terme bianualment amb la finalitat de facilitar la feina de gestió de les pastures més inaccessibles de l'espai protegit.

Fins ara, els ramaders havien de pujar la sal a l'esquena. Les zones beneficiades per aquest projecte són principalment les capçaleres de les valls d'Àneu, vall de Cardós i vall Ferrera.  Les zones de descàrrega se situen dins els límits del parc, i cal que els ramats beneficiats realitzin els aprofitaments de pastura d'estiu majoritàriament dins l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Col.laboració amb el Grup de Suport Aeri del Cos d'Agents Rurals

L'acció, que es realitza en col·laboració amb el Grup de Suport Aeri del Cos d'Agents Rurals, permetrà millorar la gestió de les pastures d'alta muntanya, al mateix temps que millorarà la conservació del medi, ja que fomenta la gestió dels ramats sense necessitat de crear noves infraestructures viàries a l'alta muntanya.

El Grup de Suport Aeri ha pogut portar a terme aquest servei per les condicions meteorològiques favorables, que han fet que el risc d'incendis en aquestes darreres setmanes hagi estat baix. D'aquesta manera, s'han pogut compatibilitzar els serveis de vigilància contra incendis, que són prioritaris, amb altres serveis vinculats a la conservació i la gestió del patrimoni natural i de suport al sector agrari.

En aquesta actuació també s'han transportat queviures per als pastors que realitzen la vigilància dels ramats d'oví de la vall de Cardós. Aquest programa, finançat pel Departament d'Agricultura, proporciona als ramaders d'oví del Parc Natural de l'Alt Pirineu que realitzen aprofitaments en zones amb presència continuada d'ós els mitjans necessaris per minimitzar la interacció entre els ramats d'oví i aquesta espècie amenaçada durant el període estival.