Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Aigüestortes confia a formular aquest juny la certificació Starlight

Aigüestortes confia a formular aquest juny la certificació Starlight

El segell internacional distingeix els millors indrets del món per a l'observació del cel nocturn. Tenir-lo compromet a preservar la zona de la contaminació lumínica
Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Foto: ACN)
12/04/2017 10:57

El Parc Nacional d'Aigüestortes està treballant per aconseguir la Certificació StarLight. Des de la direcció del Parc ja s'està treballant en aquest sentit i confia a poder formular oficialment aquesta sol·licitud durant aquest mes de juny.

El president del Patronat, Josep Enric Llebot, ha explicat a l'ACN que aquest certificat ha d'aconseguir donar rellevància als valors del Parc i ha afegit que de les diverses opcions que presenta estan treballant en la Reserva StarLight. La certificació cerca garantir la capacitat de gaudir de l'observació de les estrelles i descobrir els valors científics, culturals i naturals que l'acompanyen. Integra ciència i natura i és una eina per desenvolupar productes turístics.

Les Reserves StarLight s'atorguen a espais naturals protegits on s'estableix un compromís per a la defensa de la qualitat del cel nocturn i l'accés a la llum de les estrelles. Té com a funció preservar la qualitat del cel nocturn i dels diferents valors associats: culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals. Les seves restriccions respecte a la qualitat del cel i visibilitat són molt altes, així com els plans de seguiment i de vigilància de la contaminació lumínica.

Per aconseguir-ho s'ha dissenyat un pla d'actuacions que contempla un seguit de mesures a desenvolupar en l'àmbit ambiental: millora de l'enllumenat de la zona protegida i entorn, mesures correctores d'emissors acústics dins zona protegida, condicionants ambientals per a les noves activitats, millora ambiental de les instal·lacions i serveis municipals i del Parc, accions educatives a les escoles i campanya de sensibilització a la població local i visitants.

En l'àmbit turístic hi ha un pla d'actuacions que contempla un pla de màrqueting i comunicació, un inventari dels recursos associats al cel fosc, cursos de guies astronòmics Starlight, miradors estel·lars i tutes nocturnes, creació de paquets turístics, certificació StarLight per establiments privats, cooperació amb associats i difusió web.