Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ajuntaments de la Val d'Aran exigeixen que la nova llei aranesa equipari el Conselh amb la Generalitat

Ajuntaments de la Val d'Aran exigeixen que la nova llei aranesa equipari el Conselh amb la Generalitat

05/03/2009 12:20

Els ajuntaments de Vielha, Naut Aran, Es Bòrdes i Les (governats per CDA, PP i UA) i almenys nou ajuntaments pedanis han aprovat en els seus respectius plens un manifest en què reclamen que la nova llei d’Aran, en procés de redacció, equipari el Conselh Generau amb la Generalitat de Catalunya i reconegui a l’Administració aranesa drets com la iniciativa legislativa davant del Parlament i la competència per aprovar reglaments sobre lleis catalanes en l’àmbit de la Val. Així mateix, reclamen que la vall es converteixi en circumscripció electoral amb un diputat a la cambra catalana.

El manifest, titulat ‘Aportació municipal a la nova llei d’Aran’, també sol.licita que la Sindicatura d’Aran sigui ‘incompatible amb qualsevol altre càrrec públic en altres administracions’ i que es creï una corporació pública de mitjans de comunicació, a més de mesures de protecció per a la llengua aranesa.

Per últim, el text aprovat pels ajuntaments demana que la nova llei per regular el règim especial d’Aran reconegui la Val com a nació i especifiqui que ‘no és una comarca de Catalunya’. El document es refereix en algun dels seus passatges a la comunitat autònoma de ‘Catalunya i Aran’, una denominació que, segons el manifest, ha de ser reconeguda per la Carta Magna espanyola.