Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ajuntaments, Govern i professionals acusen l'Estat de posar en perill la viabilitat dels mitjans de comunicació públics locals

Ajuntaments, Govern i professionals acusen l'Estat de posar en perill la viabilitat dels mitjans de comunicació públics locals

Presenten un manifest de rebuig a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) del govern espanyol

16/06/2014 12:34

L'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, la Generalitat i la Federació de Mitjans de Comunicació local de Catalunya han mostrat aquest divendres el seu rebuig a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) aprovada pel govern espanyol. De fet, segons un manifest que han presentat, aquesta normativa "posa en perill la viabilitat dels mitjans de comunicació públics locals". En aquest sentit, han criticat que vulnera l'Estatut que "confereix competències exclusives a la Generalitat en matèria de règim local, redueix les competències locals i afecta als principis de subsidiarietat i d'autonomia local".

El manifest que s'ha llegit aquest divendres es critica l'aplicació de la LRSAL perquè pot "afectar greument als mitjans de comunicació locals que podrien estar obligats a tancar el servei que ofereixen actualment". Els signants asseguren que no es pot qualificar de despesa els recursos que es destinen als mitjans de comunicació, sinó "com a una inversió d'un servei públic d'informació cap als ciutadans".

 Entre els acords arribats, a més de rebutjar la normativa aprovada pel govern espanyol, s'ha posat en "valor la importància dels mitjans de comunicació locals per reflectir la pluralitat de la informació de proximitat. Si no hi fossin, no existiria o quedaria relegada a la mínima expressió".

També s'ha recomanat la prestació dels serveis de comunicació de proximitat com una "necessitat per a la cohesió social i territorial dels pobles i ciutats, i per fomentar l'ús de la llengua catalana". Els signants del manifest han recomanat als ens locals que segueixin "el desenvolupament de la informació com a competència voluntària municipal".

Eina de cohesió i dinamització

El president de la Federació de Mitjans de la comunicació local, Manel Ramon, ha volgut destacar en la seva intervenció cinc ítems, entre els que destaca, la ràdio com la "millor" eina de cohesió i dinamització del poble, i la ràdio com a servei públic. "Ens reivindiquem perquè som la base comunicativa del país especialista en proximitat", ha afegit. També ha ressaltat que són "una eina amb un potencial increïble contra desil·lusió de les comunitats més pròximes en moments difícils".

Pel que fa al secretari de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Josep Martí, ha afirmat que darrera la llei "hi ha el bagatge ideològic" del PP amb "les tesis de la FAES" que es concreten en la idea que "tot el que no controla l'Estat és inútil, fa nosa, és un dispendi i és el motiu pel qual Espanya té els problemes que té". A més, ha volgut recordar que "aquests mitjans de proximitat no són un capritx temporal, sinó que són un servei bàsic que s'ha de prestar i s'ha de seguir prestant".

"L'amenaça" de la LRSAL

D'altra banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, ha destacat "l'amenaça" que suposa la LRSAL per als mitjans locals i per al català i el "perill" per a la implicació de la ciutadania en la informació i la participació democràtica.

Finalment, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha afirmat que "els mitjans de comunicació local són com els alcaldes", que mai competeixen, comparteixen el problemes, solucions i als mitjans de comunicació local passa el mateix". Per altra banda, ha assegurat que els mitjans locals ajuden a produir grans periodistes i ha animat als professionals assistents a l'acte a seguir sent la veu informativa i crítica per a aprofundir en la democràcia.

Mostrar formulari de contacte