Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament debat la resposta al 155 després que Puigdemont descarta convocar eleccions

El Parlament debat la resposta al 155 després que Puigdemont descarta convocar eleccions

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, havia anunciat al migdia la intenció de renunciar a l'acta de diputat i al PDeCAT si s'optava pels comicis autonòmics. El president ha deixat la decisió final en mans de la cambra

Ple del Parlament de Catalunya (Foto: ACN)
Ple del Parlament de Catalunya (Foto: ACN)
26/10/2017 18:00

Actualització. 18.00h

El Parlament de Catalunya ha iniciat el debat sobre la resposta que Catalunya ha de donar a l'amenaça d'aplicació de l'article 155 per part del govern del PP, amb el suport del PSOE i C's. El debat ha arrencat finalment a les 6 de la tarda després que una hora abans el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia comparegut al Palau de la Generalitat per descartar la convocatòria d'eleccions autonòmiques i deixar la decisió en mans de la cambra catalana.

El discurs de Puigdemont havia anat precedit de l'anunci de dimissions, si es confirmaven els comicis, per part de representants del PDeCAT, entre ells l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Al migdia, quan ha transcendit que amb tota probabilitat Puigdemont anunciaria eleccions per al desembre, Batalla ha anunciat la seva renúncia a l'acta de diputat al Parlament pel grup de Junts pel Sí, com també que es donava de baixa del partit, si es confirmava la notícia. El batlle urgellenc comentava sobre aquesta possible convocatòria: "Respecto la decisió, però no la comparteixo gens", motiu pel qual presentava la dimissió, que ha estat rectificada posteriorment tant per ell mateix com pel partit després que s'ha descartat la convocatòria de votacions. El missatge de l'alcalde urgellenc anava acompanyat de la imatge d'una estelada amb el Cadí de fons i el text 'Visca Catalunya lliure!'.

Posteriorment, a les 5, Puigdemont confirmava que no convocava eleccions, entre d'altres motius, pel fet de no haver rebut cap garantia per part del Govern espanyol de si aquesta mesura serviria per aturar el 155. Puigdemont, així, deixava la porta oberta a que siguin els diputats del Parlament els qui votin i acordin les mesures que creguin convenients, entre les quals hi pot haver la Declaració d'Independència.

Paral·lelament a l'anunci d'Albert Batalla, també havia pres la mateixa decisió un altre dels diputats més joves de JxS, Jordi Cuminal, que publicava el mateix missatge. El polític vallesà, de 40 anys, es va estrenar com a parlamentari l'any 2015 i anteriorment havia estat director general de Comunicació de la Generalitat. De la seva part, el diputat ebrenc Germà Bel comunicava que també renunciarà a l'acta "just després que Puigdemont convoqui eleccions", però "no abans". El també professor d'economia creu que "no té cap sentit allargar-ho més i mantenir la condició fins entrat el 2018".

D'altres representants del PDeCAT en el món local també s'havien mostrat crítics amb la decisió inicial del partit. És el cas de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras.

Record per a Sànchez i Cuixart

A l'inici de la sessió, els diputats han tingut un record per als presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ja porten més d'una setmana empresonats per ordre de l'Audiència espanyola. Els grups de JxS, la CUP i CSQP s'han aixecat per aplaudir, mentre que en canvi els electes de C's, el PSC i el PP s'han quedat asseguts i sense aplaudir. A més a més, el Parlament ha guardat dos seients buits i amb un llaç groc a la tribuna de públic per reivindicar l'alliberament de Sànchez i Cuixart.

Mostrar formulari de contacte