Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alcaldes de la Cerdanya i el Ripollès veuen "insuficients" els ajuts del Govern pel tancament perimetral

Alcaldes de la Cerdanya i el Ripollès veuen "insuficients" els ajuts del Govern pel tancament perimetral

Ajuntaments i consells comarcals creuen que la partida no reflecteix les pèrdues reals causades per la mesura, en l'època de màxima activitat de cada any. També lamenten que n'hagin quedat fora d'altres negocis afectats, com ara les escoles d'esquí o el sector primari
Puigcerdà
30/12/2020 19:45

Els consells comarcals i els alcaldes de la Cerdanya i el Ripollès s'han reunit telemàticament aquest dimecres amb el Govern per valorar les restriccions implementades al territori per frenar la propagació de la COVID-19. Els batlles s'han queixat perquè veuen "del tot insuficients" els ajuts anunciats ahir per l'executiu (que ascendeixen a un total de 4,3 milions d'euros per a ambdues comarques), perquè no han tingut en compte tots els sectors afectats. Lamenten, per exemple, que n'hagin quedat fora les escoles d'esquí, el sector primari o els transportistes, entre d'altres. A més a més, han retret a la Generalitat que els ajuts s'hagin dissenyat "sense escoltar el territori" i que sí que s'hagin destinat molts recursos a controlar els accessos a la comarca, sense que en canvi els consti "cap aportació de recursos al sistema sanitari per reforçar-lo".

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha recordat als responsables del Govern català que des de començament de desembre i fins al dia de Reis la facturació dels sectors vinculats al turisme sol representar un "un 40%" del conjunt de la temporada d'hivern. Per això, considera que amb els ajuts anunciats "no se soluciona el problema" que tenen, per exemple, els restaurants que no poden obrir aquests dies. A més a més, consultat per l'ACN, Piñeira ha ressaltat el fet que "darrere aquests negocis n'hi ha d'altres que també se'n veuen afectats, com ara els productors alimentaris o comerços que els abasteixen".

El també vicepresident del Consell Comarcal cerdà ha demanat que hi hagi una única convocatòria per demanar els ajuts, per tal que els diversos departaments del Govern es coordinin de forma interna, i que el procés de tramitació i l'arribada dels diners sigui "àgil". Al respecte, des de l'executiu han reiterat la voluntat de publicar-los ja al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) dijous vinent, 7 de gener, amb la idea que es puguin cobrar a finals del mateix mes.

Puigcerdà qualifica la situació de "crisi sistèmica"

Albert Piñeira conclou que les restriccions han deixat la comarca en una situació de "crisi sistèmica". L'alcalde de Puigcerdà ha explicat que a la reunió també s'ha demanat que els controls policials "se cenyeixin a tancar el perímetre de la comarca" i que es permeti el trànsit entre els seus municipis, tenint en compte les queixes que hi ha hagut des de Llívia. El seu alcalde, Elies Nova, ha denunciat públicament les cues que s'hi han generat pels controls dels Mossos d'Esquadra als conductors que entren o surten de Puigcerdà, just al límit entre aquest terme i l'Alta Cerdanya, cosa que des de Llívia veuen com un excés de zel i un desconeixement de la realitat d'aquest municipi i dels tractats internacionals que el regeixen.

Des del punt de vista mèdic, des de Puigcerdà han demanat més recursos assistencials davant l'increment de la "pressió" a l'Hospital de Cerdanya i a l'Àrea Bàsica de Salut. El centre transfronterer, concretament, ha reclamat disposar de més personal, mentre que l'ABS necessita una major dotació econòmica. Paral·lalelament, ja s'estudia fer un nou cribratge poblacional després de l'època de Nadal. A data d'avui, l'Hospital de Cerdanya té 16 ingressats per coronavirus, després que les darreres hores hi ha hagut dos nous ingressos.

Alguns restaurants del Ripollès xifren en 250.000€ les pèrdues des de l'octubre

Pel que fa al Ripollès, el president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer, ha traslladat les seves queixes al vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès; a la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, i a la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés. Colomer i els alcaldes de la comarca han fet notar el seu malestar per la manera en què s'ha fet l'anunci dels ajuts perquè se'n van assabentar "a través de la premsa i no de primera mà". Alhora, han lamentat que una setmana després de l'entrada en vigor del tancament perimetral "ni els alcaldes ni tampoc el president comarcal no han pogut donar resposta a la majoria d'inquietuds d'empresaris, treballadors i la resta de població".

Com a exemple de les pèrdues reals per les restriccions d'aquesta tardor i hivern, el Consell Comarcal del Ripollès ha esmentat el cas d'un sol establiment de restauració, de la Vall de Ribes, que des de l'octubre fins ara calcula que ha perdut fins a 250.000 euros, "una xifra que dista molt dels ajuts anunciats", han remarcat.

En un comunicat, els representants locals afirmen que els ha tocat "afrontar amb incertesa i manca d'informació aquestes circumstàncies greus i sobrevingudes". Joaquim Colomer ha coincidit amb els representants cerdans a dir que els ajuts econòmics s'han dissenyat "sense escoltar el territori" perquè "s'han oblidat molts negocis que estan afectats indirectament pels tancaments".