Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alcaldes de l'Alt Pirineu i Aran plantegen la mobilitat entre regions que ja són a la fase 1

Alcaldes de l'Alt Pirineu i Aran plantegen la mobilitat entre regions que ja són a la fase 1

Puigcerdà ho veu necessari per "reactivar l'economia", mentre que el Consell de l'Alt Urgell prioritza que s'eviti un possible rebrot de contagis. Els representants locals admeten que caldrà "seny i responsabilitat" a l'hora d'anar restablint la circulació
18/05/2020 14:55

Diversos alcaldes de l'Alt Pirineu i Aran s'han mostrat a favor de permetre la mobilitat entre regions sanitàries que estiguin en el mateix punt del procés de desescalada, amb l'objectiu de "tornar de mica en mica a la normalitat" i "reactivar l'economia". A més a més, consideren que aquest replantejament cal fer-lo ara que més àmbits territorials han avançat a la fase 1. Tot i això, des d'institucions com el Consell Comarcal de l'Alt Urgell -la comarca amb més habitants de la regió- no ho veuen tan clar i estan d'acord a mantenir les actuals restriccions.

En tot cas, en el que sí que coincideixen tots els electes consultats per l'ACN és a admetre que "no es pot abaixar la guàrdia" i que, en cas que això s'acabi permetent més aviat del previst, caldrà aplicar-ho amb "seny i responsabilitat".

Des d'aquest dilluns, ja està en fase 1 tot Catalunya amb l'excepció de la ciutat de Barcelona, la Regió Sanitària Metropolitana Nord i una part de la Metropolitana Sud. D'aquesta darrera regió, sí que han passat de fase les comarques del Garraf i l'Alt Penedès. Tanmateix, els habitants dels territoris que ja estan a la nova fase (Alt Pirineu i Aran, Lleida, Catalunya Central, Girona, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre) encara no es poden desplaçar més enllà de la seva regió. Així, per exemple, els veïns de l'Alt Urgell poden anar a comarques veïnes com són la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Jussà, i també a l'Alta Ribagorça i l'Aran, però no poden anar de moment al Berguedà, el Solsonès o la Noguera.

De fet, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Miquel Sala, discrepa d'altres representants pirinencs i es mostra a favor de continuar cenyint la mobilitat a l'àmbit de la regió sanitària, "per coherència" amb el criteri que s'ha seguit fins ara en la planificació i gestió del procés de desescalada. Sala considera que és millor esperar unes setmanes per tal de minimitzar qualsevol risc de "rebrot" de la COVID-19, que podria existir en cas d'una represa massiva i sobtada de l'arribada de visitants a l'Alt Pirineu.

"Límit de distància" per a les zones frontereres

En canvi, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, aposta per recuperar la mobilitat no només entre regions catalanes que ja són a la fase 1 sinó també a nivell transfronterer, encara que sigui "establint-ne una franja territorial concreta", com poden ser els moviments entre l'Alta i la Baixa Cerdanya o bé entre l'Alt Urgell i Andorra. Piñeira creu que cal "obrir un debat" de cara a fer-ho possible i, tot i deixar clar que la "preservació de la salut" ha de continuar tenint prioritat, creu que en aquesta nova etapa cal també reactivar l'economia. El batlle puigcerdanès recorda que a l'Alt Pirineu i Aran hi viu només un 1% de la població de Catalunya, tot i ocupar un 20% del territori català, i per això considera que, a banda dels beneficis econòmics, la mesura permetria a la població cerdana accedir novament a "serveis bàsics" que no són a la comarca i que normalment van a buscar a la Catalunya Central.

Pel que fa als fluxos de mobilitat a la frontera, l'alcalde de Puigcerdà argumenta que, tal com s'ha seguit permetent els desplaçaments per anar a treballar o bé a l'Hospital de Cerdanya, cal anar recuperant també els "intercanvis de molts tipus" que hi ha entre les dues bandes de la vall. Per això, aposta per establir un "límit de distància" on aquests desplaçaments siguin possibles. Piñeira conclou que cal ser "capaços de donar respostes diferents" segons l'evolució que vagi tenint la pandèmia.

Garantir la seguretat de veïns i visitants

A l'altre extrem de la regió pirinenca, l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, també ha dit que s'ha de recuperar la mobilitat de manera "progressiva", amb la finalitat que puguin arribar turistes. Tot i això, Bruguera ha insistit en el fet que els veïns i les administracions locals tenen "molts dubtes" de què pot i no pot fer la gent en cada fase dins dels seu àmbit territorial i en regions sanitàries veïnes que són al mateix punt del procés de desescalada.

La batllessa ribagorçana ha explicat que "moltes vegades les administracions locals no poden donar resposta als veïns per la poca concreció de les directrius que publica el BOE". Per aquest motiu, ha demanat que, tot plegat, "estigui molt més clarificat" i que no hi hagi "incongruències" en municipis petits, com per exemple poder reunir-se 10 persones en un bar o bé circular amb el cotxe, però en canvi no poder sortir a caminar per la muntanya fora del terme municipal. A més més, ha afirmat que la seva màxima prioritat és ara per ara la protecció dels veïns de la Vall de Boí; i quan puguin arribar els turistes, la seva protecció també passarà a ser una prioritat.

Finalment, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, té clar que no s'ha d'"abaixar la guàrdia" amb el control sanitari de la pandèmia, però demana que la gent es pugui moure pel territori i que, d'aquesta manera, al Pallars Sobirà hi puguin arribar turistes. De fet, pràcticament tots els hotels i càmpings de la comarca estan tancats i, tot i poder obrir, esperen l'arribada de visitants a la zona.

  • La carretera C-14 al pas per Bassella (Foto: arxiu)
  • Mapa de regions sanitàries de Catalunya. En verd, l'Alt Pirineu i Aran (Departament de Salut)