Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alcaldes i ramaders del Pallars Sobirà fan un balanç crític de la reintroducció de l'ós bru

Alcaldes i ramaders del Pallars Sobirà fan un balanç crític de la reintroducció de l'ós bru

Diversos representants locals conclouen que el programa Piroslife no ha beneficiat el territori i "ha estat contraproduent" per a la pagesia
Anàlisi de l'atac d'un ós que va causar la mort de més de 200 ovelles a Lladorre
17/05/2018 12:45

Alcaldes i ramaders del Pallars Sobirà han fet un balanç crític del programa Piroslife, d'introducció de l'ós bru al Pirineu català, en el transcurs d'una reunió celebrada aquest dimarts a Llavorsí per valorar aquest pla liderat per la Unió Europea, que pretén reforçar la presència del plantígrad i la coexistència amb l'activitat humana, i que és previst que finalitzi les seves aportacions econòmiques l'any vinent.

L'alcalde de la Vall de Cardós, Llorenç Sánchez, va ser dels més contundents en assegurar que Piroslife "no ha aportat res al territori que acull l'ós ni a la seva gent", tot i que va matisar que els consistoris afectats no estan en contra de l'ós sinó de la manera com les administracions superiors han dut a terme els alliberaments i els han gestionat.

De la seva part, segons ha informat el diari Segre, l'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, creu que el problema d'origen va ser el mateix fet de reintroduir l'ós als Pirineus ara fa dues dècades, principalment per iniciativa de l'Estat francès, tot i que posteriorment els governs espanyol i català també s'hi van sumar de manera entusiasta. Arraut valora positivament que més endavant s'hagi pres mesures com ara les cabanes de pastors o el fet d'intentar convertir-lo en un actiu turístic, però creu que en tot cas aquesta opció és encara "incipient".

El representant d'Unió de Pagesos a les comarques de muntanya, Ignasi Castellarnau, va reiterar la crítica del sector primari a Piroslife i conclou que "ha estat contraproduent per als ramaders". Castellarnau va matisar que les mesures dels darrers anys per agrupar ramats "han beneficiat les ovelles, però no els cavalls o les vaques", que necessiten extensions més grans i que els darrers anys han estat també víctimes d'atacs mortals per part dels óssos introduïts al Pirineu català.