Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alerten dels problemes del canvi d'hàbits alimentaris del trencalòs i el voltor

Alerten dels problemes del canvi d'hàbits alimentaris del trencalòs i el voltor

Experts recomanen la modificació de normativa sanitària animal
Atac Voltors
09/01/2008 10:28

Un dels responsables del programa de conservació del trencalòs a Catalunya, Antonio Margalida, considera que la Comunitat Europea hauria de replantejar-se la normativa sobre la recollida de cadàvers d'animals que regeix en l'actualitat i que impedeix deixar-los en el camp per a aliment de les aus carronyaires com el voltor o el trencalòs. Segons ha justificat Margalida, "això provoca problemes de supervivència d'aquests carronyaires que en els darrers anys estan canviant els hàbits de la conducta alimentària i ataquen animals febles o malalts sense esperar que morin". Els ramaders de la Ribagorça han denunciat repetidament casos d'aquest tipus. Els voltors es veuen obligats a comportar-se d'aquesta manera per la falta d'aliment. Margalida recomana el replantejament de la normativa per tal de conservar les espècies.

L'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà són les comarques de Catalunya amb més densitat de trencalòs i voltors.

Antoni Margalida explica també, en declaracions a l'ACN, que les recomanacions de modificació de normativa sanitària animal estan avalades per estudis científics d'especialistes de diferents països i que la investigació respon a la necessitat de prendre mesures per el manteniment i progrés de les poblacions de les aus carronyaires. Aquest plantejament és ben rebut per les associacions de ramaderia extensiva de la comarca "ja que eliminaria els problemes que el voltor causa a les explotacions de bestiar". En aquest sentit, el president del sector Oví de la Ribagorça, Xavier Beneria, es mostra satisfet per la proposta i manifesta que la recollida de cadàvers en ramaderia extensiva solament afecta als animals que causen baixa en zones accessibles per als vehicles de recollida. No obstant, per als animals que moren en l'alta muntanya o en zones de difícil accés no existeix aquesta obligació, "tema que resulta contradictori".

L'escassesa de carcasses d'animals ha provocat també atacs d'altres espècies al bestiar, com els que es van registrar fa unes setmanes a Boi i Erill la Vall, on un grup de guineus va matar un vedell i una vaca.