Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alfred Rodríguez Picó pronostica canvis meteorològics freqüents a causa de l'escalfament del planeta

Alfred Rodríguez Picó pronostica canvis meteorològics freqüents a causa de l'escalfament del planeta

El meteoròleg català alerta que el Pirineu és un territori sensible a aquesta tendència. La Seu ha acollit una jornada sobre el canvi climàtic en els boscos i pastures de muntanya
Alfred Rodríguez Picó ha participat a la Seu en una jornada sobre els efectes del canvi climàtic als boscos i les pastures de muntanya (Foto: ACN)
26/02/2019 14:40

El meteoròleg i director de l'empresa Taiko Meteorologia, Alfred Rodríguez Picó, preveu que els fenòmens meteorològics "severs" seran cada cop més intensos i més freqüents a causa de l'escalfament del planeta. En el marc d'una jornada celebrada a la Seu d'Urgell sobre els efectes que té el canvi climàtic en els boscos i les pastures de muntanya, també ha dit que el Pirineu és un territori "força sensible" a aquesta nova tendència. La sessió ha servit per presentar el projecte "Life-Clinomics", el qual analitza l'impacte de la meteorologia sobre l'activitat agrícola i ramadera en un moment on, com a conseqüència d'això, s'està detectant una "mala repartició de l'aigua" o la proliferació de plagues que estaven "atenuades", segons ha explicat el tècnic sindical d'Unió de Pagesos, David Vivet.

Rodríguez Picó ha posat com a exemple dels efectes de l'escalfament global la comparativa del que passava aquest dimarts a la Seu d'Urgell, en termes meteorològics, en relació amb el mateix dia d'ara fa un any, quan va nevar molt intensament, fet que no s'havia vist a la zona des dels anys 80. En aquest sentit, el meteoròleg català ha assenyalat que en els pròxims cinc o deu anys els fenòmens extrems seran més freqüents i més "severs". Això farà que augmentin els períodes de sequera i que, al mateix temps, es registrin més episodis de pluges torrencials, ventades i ciclogènesis explosives.

Alfred Rodríguez Picó, que ha participat a la Seu d'Urgell en la jornada sobre els efectes del canvi climàtic als boscos i les pastures de muntanya, ha destacat que disposar d'informació sobre el pronòstic del temps que farà en els pròxims anys "és el més important a l'hora de poder adaptar aquestes activitats als seus efectes". En aquest sentit, s'ha referit als perjudicis que causen els aiguats als conreus o als episodis de fred intens que s'estan registrant puntualment, tot i que la tendència general sigui la d'un augment de les temperatures.

Impacte en l'activitat agrícola i ramadera

Sobre l'impacte de la meteorologia a l'activitat agrícola i ramadera també han parlat els responsables d'Unió de Pagesos que han participat a la jornada. D'aquesta manera, el tècnic sindical David Vivet ha dit que s'està detectant que hi ha una "mala repartició de l'aigua" i que l'escalfament global també provoca que els arbres s'assequin i obre la porta a l'aparició de plagues i d'altres malalties que estaven "atenuades" perquè els cicles climàtics anteriors eren més estables.

Per la seva banda, el responsable nacional del sector Forestal d'Unió de Pagesos, Josep Rius, ha defensat la necessitat d'aplicar mesures de gestió dels boscos. En aquest sentit, considera que el pasturatge és una "oportunitat" per disminuir la càrrega de sotabosc i, per tant, reduir el risc d'incendis. També ha parlat de la possibilitat d'utilitzar la fusta que cal retirar d'aquestes zones per produir energia.