Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alinyà estrena un nou espai d'atenció al visitant a l'antiga rectoria

Alinyà estrena un nou espai d'atenció al visitant a l'antiga rectoria

L'edifici, de cinc plantes, s'ha habilitat com a punt de recepció de l'espai natural El local explica la possibilitat d'observar els voltors, els indrets singulars, la preservació i investigació del medi i la riquesa natural
Alinyà - Centre de recepció de visitants-Antiga rectoria
25/07/2013 17:17

Aquest estiu s’ha obert al públic el centre d’atenció al visitant de la Muntanya d’Alinyà. Aquest centre s’ubica al costat de l’església d’Alinyà, a l’antiga Rectoria.

És un edifici de 5 plantes, dues de les quals (uns 130 m2 aproximadament) han estat reformades i habilitades pel seu actual ús per part de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Això ha estat possible gràcies a un conveni establert amb el Bisbat d’Urgell. El nou equipament també acull una agrobotiga especialitzada en productes de la zona així com un espai expositiu dels aspectes més significatius de la vall.

El centre s’ubica a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà, una finca de 5.352 hectàrees propietat de la Fundació, adquirida l’any 1.999 per preservar-la i protegir el seu elevat valor ecològic. És la finca privada més gran de Catalunya.

Preservació del medi

A l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà la Fundació desenvolupa una àmplia activitat de preservació de la natura, on cal destacar els programes de reintroducció del voltor negre, l'ús de ramats d'herbívors per al control de la massa forestal en zones amb risc d'incendi, la gestió sostenible del bosc amb generació de biomassa a través de la Fundació Integra Pirineus CET, entre d’altres.

Amb aquestes iniciatives la Fundació vol dinamitzar de forma sostenible l’economia de la vall, fet que ha permès crear 2 llocs de treball directes i prop d’una desena d’indirectes.

Espais divulgatius temàtics

A la planta baixa de la nova seu hi ha l’accés del públic i la recepció. A la planta superior s’ubica l’espai expositiu que s’ha dedicat a explicar la Muntanya d’Alinyà des de 4 vessants: els voltors, on s'explica la presència i nidificació única a Europa de les 4 espècies de voltor del continent; les peculiaritats de la Muntanya -com ara la Font de l’Aiguaneix, el Pedròs i el mirador de Sant Ponç; la presència del Campus de Ciències Ambientals i de la Terra, adscit a la UAB; i la riquesa natural dels boscos de la zona.

A més a més, la Rectoria és el punt de trobada de la visita guiada “Menjant amb voltors”, una activitat que s’organitza tots els dissabtes on un guia especialitzat acompanya el visitant fins al mirador dels voltors.