Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alliberades 1.500 truites criades als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí

Alliberades 1.500 truites criades als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí

En un any ja es podran deixar anar al riu exemplars autòctons nascuts en semilliberat
Alliberament de truites als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí (Foto: ACN)
26/06/2019 11:40

Els escolars de Llavorsí van participar divendres passat en l'alliberament d'uns 1.500 exemplars de truita criats als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí, al Pallars Sobirà. Els exemplars havien estat rescatats del canal de Sossis, al Pallars Jussà, durant les tasques de manteniment de la central que es van fer fa un any. Amb aquesta acció s'ha aconseguit que la mortalitat de les truites disminueixi considerablement, passant d'un 80 a un 15 per cent.

Quan van arribar als centres d'alevinatge, els peixos mesuraven uns 6 centímetres. Quan s'han alliberat, la majoria superaven els 11 centímetres. Un dels punts forts dels centres d'alevinatge és que les truites viuen durant 8 o 10 mesos en semillibertat a la mateixa aigua que després es trobaran al riu i se les alimenta amb menjar natural, com cucs de terra. L'objectiu final és repoblar els rius del Pirineu de truita autòctona.

Zona de reserva genètica

El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com zona de reserva genètica, per tal de garantir la conservació de la truita autòctona. Paral·lelament, a la cria dels alevins que es rescaten dels rius o canals, als centres s'està realitzant un projecte pioner de cria en semillibertat.

Els tècnics, en l'època de la posta, van agafar truites del riu i els van treure els ous, per posteriorment fecundar-los als centres d'alevinatge. Aquesta complicada i pionera tasca, s'ha comprovat que ha estat tot un èxit, ja que les cries mesuren uns 3 centímetres. Els alevins s'alimentaran de manera natural durant un any i la primavera del 2020, quan mesurin uns 11-12 centímetres, s'alliberaran al Noguera Pallaresa.

Conservació de la truita autòctona

Josep Maria Puigarnau, agent major de Fauna, ha explicat a l'ACN que la importància d'aquest projecte rau en poder disposar d'un reservori de truita autòctona del Pirineu en cas de detectar-se una alteració al riu. Disposar d'aquest estoc de truites de genètica autòctona aporta seguretat a l'hora de repoblar. Puigarnau remarca que el reservori actual de l'administració és de truita atlàntica, "exemplars totalment prohibits per repoblar en zones de reserva genètica, com són els rius del Pallars Sobirà".

Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, assenyala que aquests centres tenen un triple objectiu: repoblar els rius del Pirineu amb truita autòctona, fer pedagogia als escolars i que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i així portar més turisme a la comarca.