Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alliberament del primer voltor negre a la muntanya d'Alinyà

Alliberament del primer voltor negre a la muntanya d'Alinyà

La Fundació Territori i Paisatge i el departament de Medi Ambient estan duent a terme un projecte de reintroducció d'aquesta espècie al prepirineu català
Voltor Negre
05/10/2007 15:13

La Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat han alliberat aquest divendres el primer exemplar de voltor negre a la Muntanya d’Alinyà, dins del projecte de reintroducció d’aquesta espècie a Catalunya.

El projecte de reintroducció d'aquesta au al prepirineu català ha entrat així en una nova fase amb la incorporació del nou exemplar, que és l’únic poll de voltor negre que aquest any s'ha criat als zoos europeus, concretament a Plackendael (Bèlgica).

Des de la seva arribada, el nou voltor negre, que ha rebut el nom d’Inici, s’ha aclimatat positivament i s’alimenta a una plataforma de hacking instal•lada per l’equip de tècnics de la Reserva de fauna de la Muntanya d’Alinyà, propietat de la Fundació Territori i Paisatge. En aquests moments el voltor ja arriba a fer fins a dues hores seguides de vol.

El director de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, Jordi Sargatal, ha anunciat des de les instal•lacions d’Alinyà que al llarg dels propers dies s’alliberaran quatre exemplars més, que es troben des del passat mes de març a la reserva de fauna en una gàbia d’aclimatació. Provinents de centres de recuperació d'Extremadura, els quatre voltors han estat marcats amb un ràdiotransmissor i aniran anellats per tal de procedir al seu alliberament.

Jordi Sargatal ha participat avui a la presentació a la premsa dels alliberaments, junt amb el director dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida, Joan Farré. Per altra banda, a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, on el Departament de Medi Ambient desenvolupa també el projecte de reintroducció, existeix un altre grup de voltors negres en captivitat, els quals seran alliberats en els propers mesos.

La reintroducció del voltor al prepirineu català és un projecte conjunt desenvolupat per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya a la Muntanya d’Alinyà (Alt Urgell) i pel Departament de Medi Ambient i Habitatge a la serra de Boumort (Pallars Jussà), amb la col•laboració de la Fundació Internacional per a la Conservació del Voltor Negre (BVCF) i el Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat, GREFA (Madrid).

Una espècie que torna a Catalunya

Amb aquests alliberaments, Catalunya serà l’únic lloc Europa on es podran veure en un mateix espai natural exemplars salvatges de les quatre espècies de voltors: el voltor comú, el trencalòs, l’aufrany i el voltor negre.

La ubicació excepcional de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i la finca d’Alinyà de la Fundació Territori i Paisatge al Prepirineu de Catalunya, a cavall entre les dues poblacions del sud d’Europa (Espanya i França) d’aquesta espècie, determina que aquest sigui l’àmbit òptim on desenvolupar aquest projecte. Amb l’execució del projecte, es garantiria un corredor biològic de vital importància en la conservació d’aquesta espècie a escala europea.