Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Alp, primer municipi de la Cerdanya on es desplegarà el 5G

Alp, primer municipi de la Cerdanya on es desplegarà el 5G

Telefónica ja ha començat a implantar la nova tecnologia a Girona i preveu que abans de final d'any ja arribarà a 63 municipis d'aquesta demarcació. La Seu d'Urgell també figura entre les primeres poblacions pirinenques que disposaran del sistema
Alp (Foto: @jicervera)
10/11/2020 18:10

Alp serà el primer municipi de la Cerdanya que tindrà accés a la tecnologia 5G, segons el pla de desplegament del nou sistema a la demarcació de Girona que ha presentat Telefónica.

Abans no acabi l'any, la companyia calcula que el 5G ja estarà a disposició del 67% de la població d'aquest territori, que actualment compta amb més de 750.000 habitants i abasta una superfície d'uns 5.900 km2. De moment ja s'ha començat a implantar a la ciutat de Girona (que té uns 100.000 habitants) i a la seva àrea urbana. Al llarg de les properes setmanes, però, es preveu que ja arribi a un total de 63 municipis.

Entre aquests, el director general de Telefónica a l'àrea mediterrània, José Manuel Casas, ha esmentat ciutats importants per la seva població fixa o flotant com per exemple Figueres, Olot, Lloret de Mar i Blanes, però també municipis petits entre els quals hi ha Llers (Alt Empordà), Verges (Baix Empordà) i, pel que fa al Pirineu, Camprodon i Alp.

Quant a les novetats que aporta el 5G, en aquesta presentació a Girona, Telefónica ha explicat a grans trets les mateixes característiques que ja va donar a conèixer ara fa pocs dies a Lleida, on van anunciar que la Seu d'Urgell també disposarà d'accés al nou sistema abans d'acabar el 2020, juntament amb d'altres capitals comarcals com ara Balaguer, Tàrrega i Mollerussa. A efectes pràctics, els experts en destaquen que, per exemple, el 5G permet descarregar-se una pel·lícula "en segons" o bé gaudir de retransmissions esportives en directe en què l'usuari tingui l'opció de gaudir d'una "experiència 360º" i poder visionar qualsevol angle del partit com si estigués a la pista.

En el cas dels afeccionats als videojocs, ofereix una "experiència en mobilitat semblant a la que aporta la fibra òptica a la llar"; és a dir, "sense interrupcions o latència". Així, el 5G "possibilita jugar amb el telèfon mòbil com si estigués a la pantalla de l'ordinador de casa o en una videoconsola", indiquen des de Telefónica. Per a les empreses, destaquen els serveis que ofereixen ultra baixa latència i una major capacitat de còmput "a la vora de la xarxa", les xarxes privades 5G, l'Internet de les Coses (IoT) massiu i les comunicacions crítiques, a més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.

Mostrar formulari de contacte