Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Alumnes escolaritzats a l'Alta Cerdanya ja tornen a classe

Alumnes escolaritzats a l'Alta Cerdanya ja tornen a classe

El col·legi Jordi Pere Cerdà de Sallagosa, que també té estudiants de la Baixa Cerdanya, aplica criteris estrictes com ara rentar-se les mans més de sis cops al dia. A Puigcerdà, l'Escola Alfons I es prepara per iniciar les preinscripcions presencials
18/05/2020 14:15

Diversos alumnes d'infantil i primària de la Cerdanya ja han pogut tornar a fer classe després que la COVID-19 obligués a aturar l'activitat tant a aquest com a d'altres equipaments. Es tracta d'un grup molt reduït d'infants que va a l'Escola Jordi Pere Cerdà de Sallagosa, que ofereix ensenyament en català a l'Alta Cerdanya i que la setmana passada va tornar a obrir les portes.

Mentrestant, al principal centre públic de primària de la Baixa Cerdanya, l'Escola Alfons I de Puigcerdà, aquest dilluns s'estan duent a terme tasques de neteja i de preparació per a la preinscripció presencial que comença aquest dimarts. A més a més, esperen rebre directrius sobre les condicions en què es podrà fer el retorn a les aules a partir de la fase 2 de desescalada, a la qual l'Alt Pirineu i Aran podria entrar-hi dilluns vinent si prospera la proposta que ha fet el Govern català.

La directora de l'Escola Jordi Pere Cerdà, Patrícia Llorca, ha dit a l'ACN que els alumnes han tornat a fer classe "molt conscienciats" i que des del centre s'està aplicant el protocol "de la millor manera possible". Així, calcula que durant l'horari lectiu cada nen s'acaba rentant les mans més de sis vegades i explica que han hagut de destinar quatre metres quadrats de l'aula a cada infant, per tal de garantir el distanciament de més d'un metre entre ells, i dissenyar uns passadissos per evitar que es puguin creuar.

Retorn a les aules per torns i amb distàncies

A més a més, només han pogut tornar 25 dels 35 alumnes que té aquesta escola de maternal i primària, que va des de P3 i fins a cinquè curs. D'aquesta manera, s'ha planificat un retorn a l'aula per torns, amb l'objectiu que cadascun d'ells pugui fer classe presencial durant tres setmanes i una quarta de treball a casa i amb un seguiment per via telemàtica. De fet, val a dir que el cas de l'Escola Jordi Pere Cerdà és excepcional tant a l'Alta Cerdanya com a tot Catalunya Nord i que ho poden aplicar gràcies a les dimensions del centre. La majoria d'escoles de la zona han de fer rotacions cada setmana.

Pel que fa concretament als alumnes de la Baixa Cerdanya que estudien a Sallagosa, de moment poden anar-hi tot ensenyant el certificat d'escolaritat que certifica que estudien a l'altre costat de la frontera. Tot i això, són pocs els que ho fan. Moltes famílies han decidit que es continuïn quedant a casa. La resta d'alumnes ja viuen dins l'àrea sota administració francesa i, per tant, no necessiten els actuals passar controls fronterers extraordinaris.

Llorca explica que aquesta tornada a l'escola "es basa en la confiança", tenint en compte que molts pares i mares que s'havien organitzat durant el confinament per quedar-se a casa amb els fills ara han primat la seva "socialització i continuïtat pedagògica". Així, la directora del centre afirma que "és complicat mantenir un país totalment parat" i creu que cal que la població es vagi acostumant a "aquesta nova normalitat", sobretot en previsió al desenvolupament del curs vinent.

A banda de les marques de separació que s'han col·locat a terra, els equips de protecció que porten les professores i el fet que cap persona aliena al centre -fins i tot les famílies- no pugui entrar a l'interior de l'edifici, el treball a l'aula també ha canviat. Així, les tasques que abans es feien en grups reduïts ara s'han de planificar de tal manera que hi pugui participar tota la classe, ja que, amb el distanciament social, és molt difícil posar en pràctica aquest tipus d'aprenentatge "cooperatiu".

L'entrada a la fase 2 pot permetre la reobertura d'aules a l'Alt Pirineu

A pocs quilòmetres, a l'Escola Alfons I de Puigcerdà, encara no hi ha data concreta de retorn dels infants a les aules, però sí que s'han preparat per atendre des d'aquest dimarts les preinscripcions de forma presencial. Així, s'ha habilitat la biblioteca del centre i s'ha dissenyat uns circuits d'entrada i de sortida per evitar encreuaments. A més a més, a l'interior de la sala ja hi ha els equips de protecció individual. De moment, s'han donat quatre cites prèvies i s'han rebut quinze sol·licituds per via telemàtica. Davant de la possibilitat que hi hagi més famílies que hi vagin directament, s'ha estudiat la manera d'organitzar les cues.

El director del centre puigcerdanès, Jordi López, explica que tenen "moltes ganes de normalitat" i desitgen "poder obrir les aules", tot garantint al màxim la seguretat. Per aquest motiu, esperen que el Departament d'Educació els proporcioni al llarg d'aquesta setmana el protocol a seguir per fer-ho, en cas que dilluns vinent l'Alt Pirineu i Aran entri a la fase 2 de la desescalada. López detalla que en aquest equipament no hi ha problemes d'espai i creu que es podria fer un retorn "gradual", començant pels alumnes de sisè de primària que canvien d'etapa.

  • Reobertura de l'Escola Jordi Pere Cerdà, a Sallagosa (Foto: ACN)
  • Preparació de l'Escola Alfons I de Puigcerdà per tramitar les preinscripcions (Foto: ACN)