Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Álvaro Nadal clou la Trobada Empresarial tot esmentant la necessitat de prioritzar la digitalització

Álvaro Nadal clou la Trobada Empresarial tot esmentant la necessitat de prioritzar la digitalització

El ministre espanyol d'Energia ha completat les ponències a la Seu, que han debatut l'actual combinació de creixement econòmic i incertesa. Entre els ponents de l'última jornada també hi ha hagut Antoni Martí, Andreu Mas-Colell i Raúl Rojas
Cloenda de la Trobada Empresarial al Pirineu 2017
16/06/2017 22:25

El Ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha clos aquest divendres al vespre la 28a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu amb una intervenció en la qual ha valorat l'evolució de l'economia espanyola els darrers anys tot parlant d'aspectes com ara l'atur, el volum d'exportacions, el PIB i la distribució de la renda. Respecte al futur, ha assenyalat que la digitalització ha de ser una prioritat total, amb set eixos d'actuació. En aquest sentit, Nadal creu que demarcacions com la de Lleida ja no només han de reivindicar la millora d'infraestructures viàries sinó també de les tecnològiques, com és el cas de l'arribada de la fibra òptica a tots els nuclis. "Per això", afirma, li ha semblat "molt adequat que la trobada posi l'accent en la qüestió de l'adaptació als canvis".

En la seva compareixença, Nadal ha sortit en defensa de la política econòmica i energètica del Govern espanyol enfront de les crítiques que rep pel fet de prioritzar la protecció dels interessos de les grans empreses energètiques. Entre d'altres coses, el ministre ha dit que ara l'Estat espanyol ja pot afrontar amb més garanties l'aposta per les energies renovables, alhora que ha criticat explícitament les subvencions a aquest sector impulsades per l'anterior govern estatal per, entre d'altres, instal·lar plaques solars a la plana de Lleida. Alhora, s'ha mostrat escèptic amb la potenciació de l'autoconsum en llars i empreses amb aquest mateix sistema, perquè opina que es perjudica la xarxa general, controlada bàsicament per les grans companyies elèctriques i gasístiques.

El ministre, d'altra banda, ha assegurat que l'Estat publicarà "en un temps raonable" la norma que restablirà les primes a les plantes de tractament de purins, per donar compliment d'aquesta manera a la sentència del Tribunal Suprem que obliga el Govern espanyol a fixar la nova retribució per a aquestes instal·lacions després de la retallada aplicada l'any 2013. Nadal, però, ha manifestat que es limitarà el cobrament de les primes a les plantes que tenen fins a 15 anys d'antiguitat, en lloc dels 25 de l'anterior normativa.

Preguntat pels assistents, Álvaro Nadal no ha volgut concretar quan s'acabarà publicant la nova norma per tal de restablir les primes a les plantes de tractament de purins. Una ordre ministerial del 2013 va aplicar una retallada a les primes que rebien les plantes de purins amb cogeneració. El Tribunal Suprem, però, va emetre una sentència el juny del 2016 contrària a aquesta retallada i va donar al govern de l'Estat un termini de quatre mesos per restablir la retribució a aquestes instal·lacions que permetés garantir-ne la viabilitat econòmica. Un any després, el Suprem ha amenaçat de multar amb 1.000 euros Nadal si el seu ministeri no restableix les primes en període curt de temps, amenaça a la qual el ministre ha restat importància des de la Seu d'Urgell. Cal recordar que la retallada aplicada per l'Estat va comportar el tancament de les sis plantes de tractament de purins amb cogeneració que hi havia a a Catalunya.

Pel que fa al referèndum sobre la independència de Catalunya previst l'1 d'octubre vinent, i sobre el qual al matí la consellera Neus Munté ha demanat als empresaris que donin suport al 'sí', Álvaro Nadal ha seguit el patró legalista marcat per l'executiu espanyol i s'ha limitat a dir que "per canviar l'actual marc constitucional cal una reforma de la Constitució, i si no s'aconsegueix, no es poden canviar les regles del joc".

El president de la Trobada, Vicenç Voltes, ha posat de manifest algunes de les conclusions de la Trobada i ha assegurat que "la incertesa és l'entorn en el qual haurem de gestionar les empreses del futur, encara que hi ha signes de recuperació sòlida de l'economia i de la confiança". Entre els ponents de les últimes taules de debat han destacat el cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí; l'exconseller d'Economia català i professor de la UPF, Andreu Mas-Colell; el catedràtic de la UB Antón Costas i el professor d'Intel·ligència Artificial de la Universitat Lliure de Berlín, Raúl Rojas.

Concentració anticapitalista

Poc abans de la cloenda, prop d'una trentena de persones, convocades pel Fòrum Social Alt Urgell que conformen diversos col·lectius d'esquerra alternativa, s'han manifestat pel centre de la Seu per expressar el seu rebuig a la Trobada Empresarial, sota el lema 'Diverses lluites, mateix adversari'. La protesta anticapitalista s'ha iniciat al passeig de Joan Brudieu i ha finalitzat davant del Parador de Turisme, a pocs metres de la Sala de Sant Domènec. El perímetre de la sala, al carrer del Seminari, s'ha tancat al llarg d'aquest divendres a la tarda tot al·legant motius de seguretat.