Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra activarà la fase d'alerta per nevades a partir d'aquest dijous a la nit

Andorra activarà la fase d'alerta per nevades a partir d'aquest dijous a la nit

27/01/2011 11:30

L'Agència de Mobilitat d'Andorra activarà aquest dijous a la nit la fase d'alerta a qualsevol cota en previsió de nevades a tot el país, un cop arribi al Principat una pertorbació procedent del sud-est. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha manifestat que es preveu que les nevades es perllonguin des d'aquest dijous a la nit fins dissabte. Areny ha afegit que la nevada caurà sobretot divendres i que les precipitacions de dissabte afectaran de forma probablement residual només a la vessant nord del país.

Les temperatures es mantindran fredes, amb mínimes de -5 a -7 graus i màximes de 4 i 6 graus a Andorra la Vella fins dissabte.

D'altra banda, a Catalunya el Servei Català de Trànsit (SCT) demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu també a les calçades de la xarxa viària catalana. Les nevades a cotes baixes de 400 metres es poden registrar al Pirineu a partir d'aquest dijous, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Es preveuen nevades sobretot al terç sud del país, a la Catalunya Central i a les comarques de l’extrem nord-est. A més, de cara a la tarda les precipitacions en forma de pluja o neu podrien ser generalitzades, tot i que de forma dispersa. Davant d’això l’SCT també vol alertar de la possibilitat de formació de plaques de gel a les calçades i adverteix que en els trams de la xarxa viària amb neu i/o gel cal augmentar la prudència en la conducció; moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes; incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions; conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments; i evitar fer avançaments innecessaris.

Aquestes advertències també són útils en cas de conducció amb pluja. Tot i així,  el SCT demana als conductors que realitzin només aquells desplaçaments que siguin obligatoris i els mínims moviments amb el vehicle privat.

Així mateix, l’SCT recorda també que per fer front a eventuals situacions meteorològiques adverses és necessari portar les cadenes al vehicle; portar una manta; revisar els frens, els pneumàtics i els llums del vehicle; portar el dipòsit ple de combustible i tenir líquid anticongelant; i seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles. També s'assenyala que en arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s’enfonsin. Per evitar-ho, cal posar-les en línia recta i arrencar en segona, deixant anar molt lentament l’embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no movent la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment. Es recomana conduir en marxes curtes.