Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra destaca la col·laboració transfronterera com a clau perquè la UNESCO hagi reconegut les Falles

Andorra destaca la col·laboració transfronterera com a clau perquè la UNESCO hagi reconegut les Falles

El Principat es felicita per la designació de la tradició pirinenca com a Patrimoni de la Humanitat. L'acte central de celebració a Andorra la Vella serà finalment aquest dimecres al vespre, a la plaça Guillemó
Falles a Andorra la Vella
01/12/2015 19:55

El Govern d'Andorra ha celebrat la inclusió de les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO i ha destacat ''l'excel·lent col·laboració'' entre els tres estats que han format part de la candidatura, que engloba 63 poblacions de Catalunya, Andorra, l'Aragó i França.

El Comitè intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni immaterial de la UNESCO, reunit a Windhoek, capital de Namíbia, ha valorat que ''les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus resulten de la simbiosi entre la natura i la cultura i que promouen valors com la solidaritat, l'hospitalitat, la transmissió intergeneracional i el reforç del sentit de pertinença, identitat i continuïtat de les comunitats interpirinenques. La UNESCO ha elogiat també el caràcter associatiu, transversal i divulgador de la festa; ha assenyalat la importància de presentar un projecte multinacional i l'ha proposat com a model de cara a futures candidatures.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports d'Andorra, Olga Gelabert, ha valorat la tasca realitzada per les organitzacions andorranes implicades en aquest projecte, especialment la de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella a qui ha agraït el suport ofert des dels comuns de Sant Julià de Lòria, Escales-Engordany i Andorra la Vella, que ha conduït i recolzat el projecte ara reconegut.

Finalment, l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella ha avançat el programa previst i celebrarà la inscripció de la candidatura aquest dimecres, dia 2 de desembre, al vespre a la plaça Guillemó amb les associacions i institucions col·laboradores del projecte. Es farà una demostració de cremada de falles. I dijous, a la una del migdia, està prevista la signatura de la Declaració d'Andorra la Vella entre les comunitats fallaires dels tres estats per potenciar la tradició.

Redescobrir punts en comú

Joan Reguant, el Coordinador multinacional de la candidatura desplaçat a Namíbia per fer el seguiment de la deliberació de la UNESCO, ha explicat a l'ACN que la declaració els representa una ''alegria immensa i una gran emoció'' després de la ''responsabilitat i el compromís'' que van assumir en presentar la candidatura. Reguant ha remarcat que la UNESCO ha qualificat d''exemplar'' per a candidats futurs la candidatura multinacional de les falles, de manera que servirà com a exemple per a noves propostes similars en un futur.

En aquest sentit, Reguant ha dit que la UNESCO aprecia especialment els ''ponts de diàleg i cooperació cultural que s'estableixen així com el bon veïnatge'' entre les comunitats fallaires dels països que conformen la candidatura. Amb el treball que s'ha portat a terme en les darrers mesos han aconseguit descobrir comunitats fallaires de les que se'n desconeixia l'existència. ''Els Pirineus són un trencaclosques de petites valls i hem coincidit amb gent que feia molt temps que no coincidíem'', ha assenyalat Reguant.