Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra confirma la presència de norovirus a la font d'Arinsal i clausura la planta embotelladora

Andorra confirma la presència de norovirus a la font d'Arinsal i clausura la planta embotelladora

El Govern reconeix la contaminació a l'aqüífer, tot i que creu que la presència de partícules és menor a l'anunciada. L'executiu ordenarà la retirada dels lots d'aigua posats a la venda
Carles Álvarez Marfany i Josep Casals (Foto: El Periòdic)
27/04/2016 19:50

El Govern d'Andorra ha informat aquest dimecres a la tarda que "s'ha detectat norovirus a l'aqüífer de la font d'Arinsal", de manera que es confirma que el brot de gastroenteritis que ha afectat més de 4.000 persones a Catalunya es troba en aquest punt, tal com havia avançat la Generalitat. El ministre de Salut del govern andorrà, Carles Álvarez Marfany, ha qualificat el cas de ''fatalitat'' i ha dit que ara es farà una investigació per saber com es pot haver contaminat l'aqüífer, que està en un ''entorn natural'' i fins ara complia tota la normativa.

En aquest sentit, el govern andorrà ha decidit clausurar indefinidament la planta d'embotellament i ha ordenat la retirada del mercat de tots els lots d'aigua envasats per Aigua del Pirineu SL. El ministre ha demanat que com a ''mesura cautelar'' que la gent que tingui Aigua d'Arinsal a casa no la consumeixi.

El govern d'Andorra ha confirmat així els pitjors pronòstics que han determinat les analítiques sobre la presència de norovirus en pràcticament totes les mostres preses a la línia embotelladora de la planta d'Arinsal i a la font d'on es capta l'aigua. Tot i així, des del govern s'ha volgut reafirmar que aquesta contaminació no està produïda per la filtració d'aigües fecals, ja que l'entorn de la font és ''natural i les aigües fecals a l'entorn de la planta embotelladora estan molt ben canalitzades i separades''.

La detecció d'aquesta contaminació comporta el tancament de la planta embotelladora d'Aigua del Pirineu SL, que compta amb 8 treballadors. Tot i que no s'ha descartat al 100%, el ministre ha assumit que serà molt complicat recuperar aquest aqüífer. La normativa no obliga a analitzar els factors vírics en les mostres que es prenen habitualment en les línies de producció d'aigua. Per aquest motiu, el director de Salut de l'executiu andorrà, Josep Casal, ha dit que ''és possible que hi hagués norovirus'' a l'aigua embotellada abans del 23 de març. Es tracta d'una prova ''complicada i que no es realitza'', ha afegit, per la qual cosa s'ha determinat la ''mesura cautelar'' de retirar tota l'aigua del mercat.

Des del govern andorrà s'ha volgut destacar que, al Principat, la gent que ha consumit Aigua d'Arinsal no ha tingut problemes de gastroenteritis. Sobre aquest punt, el ministre Álvarez ha contradit les dades sobre els nivells de virus en l'aigua fetes públiques per la Generalitat i ha assegurat que són molt menors. Tot i així, el ministre de Salut ha afirmat que la col·laboració entre els dos governs ha estat ''molt intensa'' i que per això es va pactar enviar a analitzar les mostres al mateix laboratori.

Hores abans de la roda de premsa del Govern d'Andorra, el conseller de Salut, Toni Comín, ha dit que no hi ha hagut contradiccions entre les anàlisis d'ambdós països. El passat dilluns l'ASPCAT va presentar els resultats de les seves proves en aigua envasada, on es van trobar entre 1.000 i 10.000 partícules de norovirus per cada litre d'aigua, mentre que el dimarts, un primer estudi andorrà indicava un màxim de 20 partícules virals per cada 5 litres en aigua envasada a la planta d'Arinsal. Sobre aquest aspecte, Comín ha destacat que pels experts ''el rellevant és si les dues proves han donat positiu o negatiu'', ja que ''l'important és saber si hi ha o no contaminació'', com ha estat el cas.

Mostrar formulari de contacte