Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra cribrarà el 40% de la població cada setmana durant la temporada d'hivern

Andorra cribrarà el 40% de la població cada setmana durant la temporada d'hivern

La mesura inclou personal de cara al públic, cossos especials, alumnes, professors i el sector turístic. Enguany el Govern andorrà redueix la quota de treballadors estrangers per prioritzar la contractació de població activa del país
Compareixença dels ministres Joan Martínez Benazet i Josep M. Rossell (Govern d'Andorra)
23/10/2020 11:30

El Govern d'Andorra ha presentat el seu protocol sanitari per a la temporada d'hivern, que té com a punt més destacat la previsió de cribrar cada setmana el 40% de la població del Principat. Una acció de detecció precoç que es durà a terme incrementant les proves massives i introduint els tests ràpids d’antígens combinats amb les proves PCR i TMA.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que l’ús de tests d’antigen permet augmentar la capacitat diagnòstica amb una operativa més simplificada, que ni tan sols precisa de professionals sanitaris per dur-la a terme. El Govern assumirà econòmicament les proves diagnòstiques. Així, als professionals sociosanitaris se’ls cribrarà amb una periodicitat diària, i setmanalment es faran proves als residents sanitaris; als professionals que treballen de cara al públic i a cossos especials de l’Administració. També s'aplicarà a la comunitat educativa (alumnes, docents i treballadors); al centre penitenciari i al sector turístic i de serveis. En aquest cas, tot i pertànyer al sector privat, les proves també aniran a càrrec de l’Executiu.

Menys quota de treballadors estrangers

Pel que fa a la mobilitat de treballadors estrangers, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha explicat que en el darrer Consell de Ministres es van aprovar les quotes de la temporada d’hivern 2020-2021, amb un contingent de 3.224 autoritzacions. Del total, 1.643 corresponen al sector hoteler, 814 a treballadors de les pistes d'esquí, 366 a hotels de les estacions, 32 a agències de viatges, 309 al sector del comerç d’hivern i 60 al sector de neteja.

Amb la premissa d’afavorir la contractació de nacionals i residents, es considera necessari disminuir de manera notable el contingent d’autoritzacions d’immigració en comparació amb l’hivern anterior. Rossell ha destacat que s’està desenvolupant una campanya per promoure l’ocupació entre els inscrits al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) per a la nova temporada d'esquí.

D’aquesta manera, es redueix en un 30% el nombre d’autoritzacions globals per a la temporada 2020-2021 en relació a l'any passat. A més, quant a la proporció de nacionals extracomunitaris que es poden contractar per empresa, s’estableix com a màxim el 40% de la quota assignada. Tot i això es fixa l’excepció de les pistes d’esquí, en les quals es requereix personal especialitzat. Per aquest motiu, un 60% pot ser extracomunitari.

Obligació de bitllet de retorn i de prova serològica negativa

Alhora, es determina, per als treballadors vinguts de més enllà de la Unió Europea, l’obligació de presentar un bitllet d’avió de retorn al seu país, ja sigui d’origen, de nacionalitat o de residència legal, amb data màxima del 10 de maig del 2021. Els extracomunitaris que arribin al Principat en un vol intercontinental a través d’Espanya necessitaran un document acreditatiu signat per Andorra.

Tenint en compte la situació sanitària s’ha considerat necessari, seguint les recomanacions de Salut, introduir la presentació d’un resultat negatiu d’una prova diagnòstica (PCR/TMA o equivalent), realitzada en un laboratori autoritzat en un termini màxim de 48 hores prèvies, en el moment de sol·licitar l’autorització d’immigració. En cas que el resultat sigui positiu, el treballador no pot lliurar la petició fins a la resolució de la malaltia i haurà de complir el període d'aïllament.

Finalment, es ressalta el fet que les empreses que apliquin una Suspensió Temporal dels Contractes de Treball (l'equivalent andorrà a l'ERTO), o una Reducció de la jornada laboral (RJL) dels seus assalariats, no poden sol·licitar cap altra autorització d’immigració en el marc d’aquest Reglament si aquesta autorització és per a la mateixa ocupació que l'assalariat afectat per la mesura.

Aquesta i d'altres mesures s'han consensuat amb entitats com la Confederació Empresarial Andorrana, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Ski Andorra, la Unió Hotelera, Autèntics Hotels d’Andorra, l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, l’Associació d’Agències de Viatge, l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, l’Empresa Familiar Andorrana i Naturlandia.