Andorra estrena segells agrícoles per a productes del país
Les marques identificaran els productes fets al país o bé les receptes autòctones
El ministre d’Economia i Territori d'Andorra, Jordi Alcobé, i el director d’Agricultura, Landry Riba, han presentat aquest dilluns el reglament d’ús dels segells oficials Producte Agrícola i Andorra-Recepta Tradicional. L’objectiu dels distintius és identificar i donar visibilitat als productes agroalimentaris comercialitzats a Andorra directament des de les explotacions agràries, així com als productes obtinguts mitjançant l’ús de receptes tradicionals andorranes.
El reglament aprovat pel Govern ordena també l’ús de denominacions diverses i no oficials per als productes d’elaboració nacional. El ministre Alcobé ha destacat que entre els productors hi ha cada cop més interès en els conreus de productes autòctons i que aquests segells representen “un reconeixement a la feina ben feta” i que serà una eina de promoció.
L’ús del segell no comporta despeses importants per als interessats, que únicament hauran de fer modificacions de l’etiquetatge i redacció dels documents. L’Associació de Pagesos i Ramaders i altres productors no associats han participat en el procés d’elaboració de la normativa. Pel que fa al segell Andorra-Producte agrícola, s’hi poden acollir aquells productes que tinguin el seu origen principal en cultius o bestiar declarat en el Registre d’Explotacions Agràries del Departament d’Agricultura.
Els conceptes vehiculadors són els d’origen, territori, garantia i control. D’aquesta manera, es reconeixeran productes com els vins, les melmelades de fruits conreats a Andorra, les hortalisses, les trumfes, les plantes aromàtiques, la mel o la carn.