Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra investiga la possible arribada de la variant britànica del coronavirus

Andorra investiga la possible arribada de la variant britànica del coronavirus

El Govern analitza els motius de l'alt nombre de contagis que hi ha hagut a la Residència Sant Vicenç d'Enclar, amb 41 usuaris i 20 professionals encomanats. Tot i això, Salut preveu que aquests dies es redueixi la velocitat de reproducció, que ara està a 1,36
Roda de premsa de Joan Martínez Benazet (Govern d'Andorra)
12/01/2021 11:52

El Govern d'Andorra investiga la possible arribada d'una variant més contagiosa del coronavirus, arran del brot aparegut a la Residència Sant Vicenç d'Enclar, que ha afectat 61 persones (41 residents i 20 treballadors). El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest dilluns que elaboraran un estudi genòmic per saber si es tracta de la soca detectada aquest mes passat al Regne Unit i que ja s'ha estès per d'altres estats com ara França, Espanya i Itàlia.

Benazet ha reconegut que veuen "sospitós" l'alt índex de transmissió que hi ha hagut en aquesta residència i la rapidesa amb què s'ha propagat. En aquest sentit, l'executiu apunta que les primeres investigacions indicaries que els casos van comptar amb un període d’incubació més curt de l’habitual i, a més a més, no s'ha detectat cap error en els protocols de prevenció. En tot cas, aquest fet es vol contrastar amb pacients externs al centre. A nivell més general, el ministre confirma que "hi ha hagut un increment molt important de casos en una franja molt petita de temps".

Tot i això, Martínez Benazet vol fer una crida a la calma i afirma que no hi ha evidències que aquesta possible variant sigui més agressiva pel que fa als seus efectes sobre les persones. De fet, Salut preveu que al final d'aquesta setmana hagi baixat la velocitat de reproducció del virus i se situï a 1,15, a prop del límit recomanat.

Pendents de l'arribada del vaccí

Un altre punt del qual està pendent el Govern d'Andorra és l'arribada de les primeres vacunes. Benazet ha dit que ara per ara desconeixen els motius pels quals l'enviament fins al Principat s'ha endarrerit i ha matisat que no depèn d'ells sinó de l'acord existent amb la Unió Europea, que en aquest cas les ha d'enviar des de Madrid. Sobre aquest punt, el ministre ha apuntat com a culpables les "traves administratives internes del govern d’Espanya i de Pfizer". A la primera fase, la prioritat seran els usuaris de les residències, els professionals sanitaris i el personal del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), del SAAS i dels Centres d’Atenció Primària (CAP).

Mentrestant, atesos els problemes amb l'arribada del vaccí de Pfizer, també es fan gestions per a l'arribada directament de l'alternativa de Moderna des de França. A més a més, el Principat forma part del grup Covax, al qual ja van avançar un pagament d'uns 240.000 euros per garantir-se la distribució de les primeres dosis, que poden garantir ha la vacunació de 26.000 persones, prop d'un terç de la població del país. En aquest sentit, un 80% dels professionals sanitaris ja s’han inscrit per poder-la rebre.

666 casos actius

D'altra banda, pel que fa a l'evolució de la pandèmia a Andorra, aquest dilluns s'ha notificat 29 nous casos i ara n'hi ha 666 d'actius. Des de l’inici de la pandèmia, al Principat ja s'ha comptabilitzat 8.682 casos; la gran majoria, a l'actual onada (7.825). Hi ha hagut 86 defuncions -la més recent, aquest dilluns mateix- i, pel costat positiu, han superat la malaltia 7.930 persones. L'Hospital de Meritxell té a dia d'avui 18 ingressats a planta i 5 a l’UCI, dels quals tres requereixen de ventilació mecànica.