Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra supera per primera vegada els 3 milions de turistes en un any

Andorra supera per primera vegada els 3 milions de turistes en un any

Aquest 2018 també han augmentat les pernoctacions i la mitjana de dies d'estada al Principat. Els visitants d'un sol dia representen el 36% del total d'entrades per la frontera, que ascendeixen a 14 milions
Cues a la frontera del riu Runer
27/12/2018 19:30

Andorra ha superat per primera vegada el llindar dels 3 milions de turistes -visitants que fan estada al país almenys durant una nit- i registra un augment d'entrades al país per sisè any consecutiu, segons el balanç anual que ha presentat aquest dijous el Departament d'Estadística del Govern andorrà i que comprèn des de desembre de 2017 -a l'inici de la temporada d'esquí- fins a novembre de 2018.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha explicat que aquesta xifra és "la millor almenys des del 2007" i que per a l'executiu suposa "assolir un any abans l'objectiu marcat per al 2019". Camp ha explicat que s'ha registrat una evolució destacable tant del nombre de turistes com de les pernoctacions durant els darrers set anys. Des del 2011 -quan el nombre de visitants va tocar fons en el moment àlgid de la crisi- l'increment ha estat del 36,1%; és a dir, aquest 2018 s'ha registrat 810.000 turistes més que a l'inici de la dècada.

Un milió de turistes a l'estiu

L'estiu és la temporada de l'any que ha experimentat un creixement més important, amb un 42,4%. Un resultat que respon a l'estratègia de desestacionalització endegada pel govern d'Andorra els darrers anys. Francesc Camp ha destacat que l'any 2017 es va superar, per primer cop, el milió de turistes en temporada d'estiu i que la xifra s'ha consolidat enguany amb una lleugera millora. Tot i això, la temporada d'hivern segueix tenint més pes: la 2017-2018 es va saldar amb 1,5 milions de visitants.

Pel que fa al total de pernoctacions, la xifra creix per quart any consecutiu i se situa en 8.963.531, un 3% més que l'any anterior. S'incrementa també la mitjana de nits: de les 2,91 del 2017 a les 2,93 del 2018.

Cues a l'N-145

Aquestes xifres fan referència només als visitants que fan estada al país, perquè si s'hi suma els excursionistes -persones que només s'hi estan un dia- aquesta quantitat ascendeix fins als 14 milions d'entrades per algun dels dos punts fronterers: al riu Runer i al Pas de la Casa.

Una tendència a l'alça que també es tradueix en més episodis de cues o trànsit lent, tant a dins d'Andorra com especialment per entrar-hi des de la carretera N-145. És el cas, sense anar més lluny, d'aquest dijous mateix, quan hi ha hagut retencions que abastaven tot el traçat d'aquesta via en direcció nord, des de la Seu d'Urgell fins al control fronterer, i que en alguns moments han arribat a ser de fins a 14 quilòmetres, més enllà de la capital urgellenca. Una situació que es pot repetir aquests propers dies, fins a Cap d'Any, quan es preveu la màxima ocupació turística a tot el Pirineu.

Francesc Camp ha volgut destacar que actualment les estades dels turistes ja representen el 63% (dos de cada tres); i els excursionistes, el 37%. El ministre ha recordat que ara fa deu anys aquest percentatge es repartia a parts iguals, amb un 50% d'excursionistes, i que els darrers anys s'ha tendit a afavorir que els visitants es quedin al país almenys una nit, amb l'impacte econòmic afegit que això suposa.

Pel que fa a l'origen, el Govern andorrà ha valorat l'augment de turistes francesos: un 4%, per damunt del previst. Els espanyols també han crescut, tot i que en menor mesura: un 1,6%. L'executiu no ha donat dades de quin pes hi té Catalunya en el total de visitants provinents de l'Estat espanyol. Més enllà d'aquests dos grans mercats, també s'observa un augment de visitants d'altres estats.