Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra surt definitivament de la llista de paradisos fiscals de la UE

Andorra surt definitivament de la llista de paradisos fiscals de la UE

Els titulars comunitaris d'Economia i Finances conclouen que ara el Principat ja té "una jurisdicció cooperant" en aquest àmbit. La modificació de la llei de l'impost de societats, entre els elements que han comportat el canvi
Andorra
04/12/2018 20:10

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han acordat en una reunió aquest dimarts que Andorra deixi definitivament la "llista grisa" de paradisos fiscals, en considerar que el país "compta amb una jurisdicció cooperant en matèria fiscal".

El ministre de Finances i portaveu del Govern d'Andorra, Jordi Cinca, ha valorat l'aposta del seu govern i del sector bancari a favor de la transparència fiscal i l'homologació internacional, com també l'adopció dels estàndards internacionals més exigents. Cinca ha celebrat que "el treball que s'ha dut a terme en els darrers anys serveix per obtenir un cop més el reconeixement internacional a la feina feta per Andorra".

Segons el ministre, les modificacions legislatives implementades aquest darrer any han permès que Andorra s'elimini de l'annex II de les conclusions de l'Ecofin del 5 de desembre del 2017, al qual va ser inclosa amb 46 estats més a la llista grisa. Aquest annex deixava les jurisdiccions que s'havien compromès en ferm a corregir les deficiències detectades fora de la "llista negra", amb la condició que la implementació efectiva d'aquests compromisos s'efectués abans del final de l'any següent; és a dir, ara.

Després d'esgotar-se el termini concedit per realitzar les correccions esmentades, els països que no haguessin complert amb els seus compromisos tornarien a la llista negra de "jurisdiccions no cooperants en matèria fiscal". Andorra s'havia compromès a modificar els seus règims fiscals. Concretament, l'executiu del Principat havia de modificar la llei de l'impost sobre societats per suprimir dos dels règims fiscals especials existents i modificar-ne dos més.

Quan les modificacions van entrar en vigor el mes de maig passat, i després que al novembre el Marc Inclusiu aprovés l'avaluació favorable realitzada pel Global Fòrum sobre pràctiques fiscals perjudicials, ha estat el torn del Codi de conducta de la UE, que ha sotmès a avaluació aquestes modificacions. Com a conclusió, l'Ecofin, tenint en compte l'informe del Codi de conducta, ha considerat que els règims fiscals especials d'Andorra ja no tenen "cap component que pugui ser considerat com a potencialment perjudicial".