Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Andorra viu amb normalitat l'inici del curs escolar

Andorra viu amb normalitat l'inici del curs escolar

La gran majoria d'alumnes han passat els darrers dies per un cribratge massiu, en el qual s'ha detectat 10 positius. A l'Escola Andorrana de Sant Julià s'ha fet l'entrada esglaonada i s'ha senyalitzat circuits d'entrada i tornada
09/09/2020 12:50

El curs escolar ha arrencat a Andorra aquest dimecres al matí amb normalitat i amb una sensació de "tranquil·litat", pel fet que els dies previs a la tornada al col·legi s'hagi dut a terme, de forma voluntària, un cribratge a tota la comunitat educativa. En espera de dades definitives, la participació en aquestes proves ha estat molt alta i ha servit per detectar 10 casos de coronavirus entre l'alumnat de primera ensenyança.

En el cas de l'Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria, una de les més properes a l'Alt Urgell, els més de 300 alumnes de maternal i primària han tornat al col·legi amb una entrada esglaonada i amb mascareta. S'ha fet servir tots els patis del centre per distribuir als alumnes per cicles educatius i grups de classe. A més a més, s'han senyalitzat uns circuits d'anada i tornada i s'ha fet un rentat de mans amb gel hidroalcohòlic abans de trepitjar l'edifici.

Al Principat hi ha uns 2.000 infants que cursen els estudis de primària amb el sistema educatiu andorrà. Tot i que al mes de juny es va posar en marxa un servei de guarda, alguns alumnes no hi havien tornat a classe des del 13 de març, ara fa just sis mesos. De fet, l'escolaritat presencial no era obligatòria en aquest període, perquè el curs passat es va poder acabar per via telemàtica. Tot i això, el protocol que es va seguir per als estudiants que sí que ho van fer era molt similar al que s'està aplicant ara, segons ha dit a l'ACN la directora de l'Escola Andorrana, Maite Casals.

Ara que ha arrencat la tornada a l'escola, es preveu dedicar unes tres setmanes a avaluar l'estat dels alumnes, tant des del punt de vista pedagògic com emocional. El director de l'Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria, Isaac Benchluch, ha afirmat que espera que "sigui un curs el més normal possible", destacant que l'entrada ja ho ha sigut, més enllà de seguir els condicionants que venen marcats per la situació sanitària de la COVID-19.

Mestres substituts al Pas de la Casa

Mentrestant, a l'escola francesa del Pas de la Casa també s'ha pogut dur a terme una tornada a classe amb normalitat, malgrat que recentment una mestra d'aquest col·legi va donar positiu de coronavirus i havia participat en una reunió amb altres docents. S'ha contractat tres professors substituts per poder arrencar sense incidents. D'aquesta manera, i juntament amb dos mestres que no hi eren en aquella trobada, s'han pogut atendre el centenar d'alumnes que hi ha al nucli de població més oriental d'Andorra.

D'altra banda, fins aquest dissabte continuen els cribratges de la comunitat educativa. Concretament, ara s'està duent a terme a estudiants de segona ensenyança, formació professional i batxillerat, que han de tornar a classe el 14 de setembre. Tot i que les proves i tests d'anticossos són voluntaris, aquelles persones que no els hagin fet hauran de dur mascareta i mantenir una distància d'un metre i mig durant catorze dies. Tot i això, en termes generals, els grups de classe funcionen com a nuclis de convivència per facilitar la interacció entre els alumnes.

  • Inici del curs escolar 2020-2021 a l'Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria (Foto: ACN)
  • Alumnes a l'interior d'una aula de l'Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria (Foto: ACN)