Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Àngel Rúbio s'acomiada com a Síndic i reclama que l'Ajuntament resolgui les problemàtiques pendents

Àngel Rúbio s'acomiada com a Síndic i reclama que l'Ajuntament resolgui les problemàtiques pendents

El fins ara defensor local ha completat el mandat amb la presentació de la Memòria 2017. En el balanç dels darrers deu anys ha agraït el suport de tothom qui hi ha col·laborat i ha lamentat la manca de solucions a algunes de les queixes més recurrents
11/01/2018 11:40

Àngel Rúbio ha tancat aquest dimecres un període d'una dècada com a Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell. La sala d'actes de l'Ajuntament es va omplir per al ple extraordinari en què Rúbio presentava la Memòria del 2017 i també el balanç d'aquests darrers deu anys al capdavant de l'oficina de defensa dels veïns i veïnes davant l'administració.

En el seu comiat, Àngel Rúbio va agrair el suport de tothom qui l'ha ajudat a dur a terme aquesta tasca i va començar fent un agraïment a RàdioSeu per la difusió del treball del Síndic. També va esmentar els alcaldes, regidors i regidores de les darreres legislatures, els empleats i tècnics municipals, l'Institut Joan Brudieu, el Col·legi La Salle, els adjunts al Síndic, el Fòrum de Síndics i Síndiques de Catalunya i "tots els ciutadans i ciutadanes" que se li han adreçat per fer-li consultes.

Del balanç, Rúbio va destacar que al llarg d'aquest deu anys ha atès més de 1.500 peticions, de les quals 132 han estat queixes; i d'aquestes, assenyala, 16 han quedat pendents de resoldre. També ha tractat un total de 1.331 consultes. En aquest sentit, el fins ara Síndic va posar l'accent a reclamar, tant als regidors de l'equip de govern com als de l'oposició, "que no s'oblidin" d'aquestes qüestions pendents i que busquin una solució adient per a cada cas, sempre des de la neutralitat i intentant compaginar l'interès de les dues parts confrontades. Sobre aquest punt, va afirmar que sovint en aquests conflictes "és difícil assumir errors" i que cal "convèncer uns i altres" i especialment "fer entendre a l'administració aquells casos en què s'equivoca". Així, ha lamentat que els darrers anys "la relació entre el síndic i l'administració s'ha anat deteriorant" ja que s'ha trobat amb obstacles per fer la seva feina o bé no ha rebut respostes satisfactòries per a diversos casos.

Expedients oberts

El síndic sortint va explicar detalladament alguns dels expedients de la seva darrera etapa i va lamentar que alguns d'aquests casos segueixin sense resoldre's o bé, afirma, no s'hi hagi trobat la solució que reclamen els veïns. Així, per exemple, va esmentar el cas d'una dona que va caure en una vorera del passeig Pasqual Ingla i les dificultats que s'han trobat perquè l'asseguradora, a través de l'Ajuntament, la indemnitzi, com també el fet que per ara no s'hagi reparat aquell punt. També ha parlar de la queixa veïnal cap a un establiment del carrer Josep de Zulueta que elabora pa amb un petit forn elèctric, tot i tenir només permís per vendre'n, i que genera molèsties als pisos superiors, que es veuen obligats a ventilar l'immoble al llarg de tot el dia.

Àngel Rúbio també va incidir especialment en el cas del pub Groove, al carrer Mare Janer, i a les molèstiès que continua generant als veïns l'excés de decibels i l'obertura de matinada més enllà de l'horari previst. Sobre aquesta qüestió, Rúbio va alertar del fet que els propietaris del pis situat just a damunt han hagut de llogar un altre habitatge per poder dormir tranquil·lament i que fins i tot es plantegen marxar de la Seu, una situació que considera que la ciutat no pot seguir tolerant. Per això, ha lamentat que l'Ajuntament no hagi acceptat la proposta de visitar el pis i comprovar sobre el terreny els efectes de l'excés de soroll, com també que la resposta de l'administració es limiti a la imposició de multes, sense obligar el local a limitar els decibels. A més a més, Rúbio va assegurar que aquest cas va marcar un abans i un després en la relació amb l'ajuntament, ja que des de llavors, apunta, s'ha trobat amb més dificultats en la seva tasca.

Pel que fa als sorolls, també es va fer referència a local d'oci existent al carrer Llorenç Tomàs i Costa, davant de La Salle, i que provoca molèsties tant als veïns com als establiments del seu entorn, un dels quals fins i tot s'ha plantejat tancar. L'espai denunciat havia estat tancat però darrerament ha tornat a obrir.

La memòria també fa referència als problemes de visibilitat al pas de vianants situat davant del Sant Hospital i a l'excés de velocitat d'alguns vehicles que passen per aquest punt, com també a la proposta d'aparcament gratuït a la zona blava els dies de mercat, i a la que es manté com una de les queixes estrella dels veïns: les defecacions de gossos al carrer. En aquest punt, el síndic va qualificar literalment de "marrans" els propietaris que no recullen les caques va valorar positivament que ja estigui a punt d'iniciar-se la identificació mitjançant ADN, tot i que va lamentar que l'ajuntament no el convidés a la visita que es va fer a la Facultat de Veterinària de la UAB per conèixer aquest sistema.

Valoració de l'equip de govern

En el torn d'intervenció dels grups, i en nom de l'equip de govern (PDeCAT), l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va agrair "la feina i la dedicació" d'Àngel Rúbio i va demanar excuses per aquells casos en què no s'hagi donat una resposta satisfactòria. Tot i això, va matisar que no comparteixen la valoració de la resolució dels casos, en alguns dels quals creu que s'ha presentat una "visió excessivament victimista" del tracte de l'ajuntament cap al síndic, alhora que va recordar que perquè hi hagi una bona relació hi ha d'haver un respecte institucional mutu, que considera que no s'ha donat per part de Rúbio, ni tan sols en alguns casos en què s'han resolt els expedients. Batalla va fer autocrítica i va admetre que alguns punts s'haurien pogut tractar millor, tot i que va recordar que de 132 queixes només en resten 11 d'obertes i que algunes d'aquestes estan enquistads i són de difícil solució.

Batalla va donar compte del plec de respostes que va trametre el 29 de desembre passat a algunes de les principals qüestions pendents. Pel que fa a al pas de vianants del Passeig, davant de l'Hospital, va recordar que ja s'hi ha fet diverses millores els darrers anys i que els serveis tècnics estudien d'altres mesures perquè els conductors redueixin la velocitat, com ara un pas elevat o senyals d'advertència. Quant a la zona blava els dies de mercat, va defensar que el sistema és útil precisament els dies de més afluència i que ara fa pocs anys, durant el període en què la concessió va estar en punt mort, veïns i comerciants es van queixar perquè molts vehicles es quedaven aparcats de manera permanent i no hi havia rotació.

Sobre el pub del carrer Mare Janer i l'establiment de pa del carrer Josep de Zulueta, Albert Batalla va assegurar que s'ha intentat donar la millor resposta, però que no sempre és possible per qüestions tècniques. En aquest sentit, va apuntar que per actuar de manera més explícita cal que els informes tècnics demostrin la necessitat de canvis i "que la resposta tècnica que es dóna no agradi, no vol dir que no estigui raonada". Amb relació a la caiguda d'una dona al passeig Pasqual Ingla, va apuntar que es va obrir un nou període per reclamar a l'asseguradora, després que el primer s'havia exhaurit, i que s'ha fet un requeriment a la companyia. I pel que fa a les antenes de Telefónica al centre de la ciutat, va detallar que se n'han retirat set de grans dimensions però que el conveni preveu mantenir-ne algunes de més petites, que considera que no tenen una afectació per al veïnat.

Valoració dels grups

Des de Compromís X La Seu -a qui Àngel Rúbio va agrair haver proposat una pròrroga del mandat- Òscar Ordeig va elogiar el caràcter "treballador, incansable i compromès amb la ciutat" que sempre ha mostrat Rúbio tant en la feina de síndic com en el seu vessant professional, polític i associatiu. Com la resta de grups, Ordeig va apuntar que cal fer autocrítica, però va apuntar que el primer que cal és "que l'ajuntament funcioni" i que doni respostes satisfactòries i diligents als veïns més enllà de criteris tècnics o legals. Ordeig va lamentar que en alguns moments s'hagi "menystingut" la figura del síndic, per la qual cosa creu que si aquesta ha de tenir continuïtat cal que el consistori doni compliment a les demandes que plantegi. Alhora, el portaveu Compromís va esmentar algunes de les queixes més repetides, com ara la via pública, neteja, manteniment, defecacions de gossos, l'hospital o els sorolls nocturns, per als quals creu que cal "més dedicació constant, de carrer", i s'han ofert a "ser part de la solució".

Per ERC, el seu portaveu, Francesc Viaplana va elogiar també la dedicació d'Àngel Rúbio al càrrec i creu que "ha deixat el llistó molt alt". El regidor republicà va concloure que els grups municipals tenen ara "l'obligació" de treballar per respondre a la petició que els ha fet: tancar els expedients que encara romanen oberts. Per això, Viaplana considera necessari augmentar la freqüència de les reunions de la comissió de seguiment i renovar el reglament de funcionament del defensor del ciutadà. Tanmateix, Esquerra va reiterar la seva aposta per renovar el càrrec després que Rúbio ha esgotat els dos mandats.

Finalment, des de la CUP, Pau Lozano va recordar que tampoc no van donar suport a prorrogar el mandat per coherència amb el règim intern de la CUP, que preveu que els seus membres no sumin més de dos mandats en càrrecs públics i que proposen aplicar a totes les institucions. Paral·lelament, Lozano va destacar la dedicació personal mostrada per Rúbio, que va més enllà del que reclamava el càrrec, i també el "context difícil" en què ha hagut de treballar. El regidor cupaire va qualificar de "llista de la vergonya" els assumptes que encara estan pendents i creu que cal més implicació de tothom per solucionar-los.

  • Comiat d'Àngel Rúbio com a Síndic Municipal de Greuges
  • Àngel Rúbio presenta la Memòria 2017 del Síndic Municipal de Greuges de la Seu