Antoni Chueca presenta el llibre 'La volta a Catalunya en 50 formatges artesans'
La Fira de Sant Ermengol, a la Seu d'Urgell, ha inclòs enguany la presentació de La volta a Catalunya en 50 formatges artesans, una selecció de formatgeries de referència d'arreu del país editada per Larousse i que ha escrit un dels pioners del sector, l'artesà berguedà Antoni Chueca. El llibre tot just s'està començant a distribuir a les llibreries, però ell mateix l'ha volgut donar a conèixer personalment a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Per això, aquest divendres passat hi va fer la presentació en primícia, a l'Aula de Tast de la mostra urgellenca.
L'obra inclou formatgeries artesanes de quasi totes les comarques catalanes, per ordre alfabètic, i les del Pirineu i Prepirineu hi tenen força presència. Per exemple, de l'Alt Urgell hi apareixen Baridà (Bar), Mas d'Eroles (Adrall), Serrat Gros (Ossera) i L'Oliva (Oliana), amb els seus respectius productors: Xesco Buscallà, Salvador Maura, Mercè Lagrava, Raül Alcaraz, Aina Vinyes i Arnau Quingles. A més a més, cada referència fa acompanyada d'un article sobre la població que acull la formatgeria o bé el seu entorn, amb suggeriments per visitar-ne els principals atractius turístics o bé les activitats més tradicionals.
Entre les formatgeries que apareixen al llibre també hi ha les cerdanes 30 Cabres (Éller) i Molí de Ger, juntament amb Formatgeria de Taüll, Casa Mateu (Surp), Girola (València d'Àneu), Tros de Sort, Vilavella (Basturs), Valette (Sant Llorenç de Morunys), El Miracle (Riner), Mas El Lladré (Les Losses) i Muu Bee (Ripoll). Tanmateix, la comarca amb més presència al llibre és Osona, amb un total de vuit artesans. Moltes les referències que apareixen al llibre són participants habituals a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Pioners del formatge artesà
Del Berguedà, l'obra fa referència a Blancafort (Gironella) i també a Bauma, el projecte personal que Antoni Chueca, nascut a Terrassa, ha fet realitat amb la seva família al llarg de les darreres quatre dècades.
Ell mateix ha explicat en una entrevista a RàdioSeu que, amb un grup d'amics que tenien la idea d'anar a viure al camp, van començar aquesta experiència l'any 1979 en una modesta casa d'Olvan, "amb molt pocs recursos, sense aigua ni llum i sense un camí d'accés en condicions". Després de començar l'activitat amb la cria de conills, van comprar un ramat de cabres per fer mató i formatge, aconsellats per un pastor jubilat del poble, i es van formar com a formatgers tant a Catalunya com a França.
Posteriorment, al 1986, Bauma va traslladar la producció a Borredà, des d'on Toni Chueca ha consolidat la marca com una de les més conegudes de Catalunya en formatge artesà, amb referents com ara el garrotxa, un dels més exportats del país. També ha estat un participant habitual a la Fira de Sant Ermengol, on ha guanyat diversos premis. Aquest any passat Chueca es va jubilar i va traspassar la formatgeria a una segona generació, encapçalada per l'actual productor, David Blanco.