Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Antoni Satorra presenta un llibre sobre excursions a coves del Pirineu i les Terres de Lleida

Antoni Satorra presenta un llibre sobre excursions a coves del Pirineu i les Terres de Lleida

L'obra inclou referències a 36 cavitats de l'Alt Urgell, la Cerdanya, la Noguera, el Pallars Sobirà i el Jussà. L'objectiu és augmentar l'interès per aquests indrets
Presentació d''Excursions subterrànies pel Pirineu i les Terres de Lleida', d’Antoni Satorra
05/12/2018 11:55

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre Excursions subterrànies pel Pirineu i les Terres de Lleida, d’Antoni Satorra, editat per Cossetània. Es tracta d’una guia de coves de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida que vol ser un punt de partida per al descobriment del món subterrani d’una forma inicialment fàcil, atès que la majoria de les visites a cavitats que proposa la guia són aptes per a tota la família.

La presentació de la guia va ser a càrrec del vicepresident segon de la Diputació de Lleida i del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; del director editorial de Cossetània, Josep Maria Olivé; del director del Patronat, Juli Alegre, i de l’autor de la publicació, Antoni Satorra. Gerard Sabarich ha destacat el gran patrimoni natural de què disposem en el conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, que ens posiciona com a destinació turística en l’àmbit de natura i de turisme actiu, i que “ara, gràcies a aquesta nova publicació, amb informació molt acurada i fotografies excel·lents de 36 d’aquestes coves, tindrem una eina més per conèixer millor la nostra demarcació.

Sabarich ha manifestat l’agraïment per l’obra d’Antoni Satorra i ha expressat el suport amb la compra d’exemplars que ha fet el Patronat de Turisme com una manera de contribuir a iniciatives d’aquestes característiques vinculades amb la promoció de la descoberta del territori.

Antoni Satorra, actualment president del Centre Excursionista de Lleida, ha explicat que en el conjunt la demarcació hi ha unes 900 coves, amb un encant especial per a cadascuna. En canvi, el llibre només recull en 200 pàgines, de forma molt acurada i amb fotografies de gran qualitat, informació de 36 d’aquestes cavitats seleccionades per l’autor de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya, la Noguera, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.

S'hi pot trobar "coves que podem visitar amb tota la família, altres coves una mica més complicades i també algunes en què és necessari moure’s amb cordes per poder progressar". Majoritàriament, però, són fàcils d’assolir i d’accés senzill. Satorra ha explicat que cal "desmitificar una mica les visites a les coves" i per aquest motiu el títol del llibre parla d’“excursions” i no pas d’”espeleologia”. L’autor ha comentat que hi ha 14 coves aptes per a infants, mentre que en altres 6 es necessiten cordes per entrar-hi i dues no són accessibles actualment perquè s’hi està fent recerca arqueològica. Satorra ha remarcat que per a les coves que tenen una mica més de dificultat es recomana d’anar acompanyats de guies professionals o bé amb gent del Centre Excursionista.