Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Aprovades les bases de les subvencions a la rehabilitació de porxos i façanes a la Seu

Aprovades les bases de les subvencions a la rehabilitació de porxos i façanes a la Seu

Com a novetat, el pla s'amplia a tots els edificis inclosos en el Centre Històric. Els ajuts s'atorgaran per ordre de presentació de les sol·licituds a l'OAC
Restauració d'una façana al carrer Major de la Seu
14/11/2017 10:20

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dilluns al vespre les bases reguladores de les subvencions per a la rehabilitació i pintura de porxos i façanes del centre històric de la ciutat. La principal novetat de la nova partida és que enguany no es limita als carrers Major i Canonges, sinó que engloba tot l’àmbit del Pla de Millora del Centre Històric de la ciutat, amb l'objectiu de potenciar i dinamitzar el casc antic.

Les bases indiquen que els ajuts s’atorgaran per ordre de presentació de les sol·licituds a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Els interessats hauran d'aportar tota la documentació exigida.

Pel que fa al procediment d’atorgament, es distingeixen dos tipus d'intervenció: en edificis amb porxos i en edificis sense porxos. Les peticions es poden presentar de manera simultània per a les actuacions en ambdós casos, però només s’atorgaran inicialment als edificis amb porxos, segons ha destacat la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font.

Import i despeses subvencionables

Les subvencions que s'acceptin cobriran un màxim del 60% del pressupost de la rehabilitació i pintura de la façana. L'ajut pot arribar fins al 85% del total del cost de l’actuació si es realitza amb industrials de la Seu d’Urgell. L’import màxim de la subvenció serà de 2.000 euros si l’edifici té una única façana, i de 3.000 euros si en té més d’una.

Posicionament dels grups

En relació amb els ajuts, hi va votar a favor ERC, mentre que el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, va donar-hi el vistiplau malgrat puntualitzar que cal un debat global sobre la rehabilitació i dinamització del centre històric. "Són necessàries actuacions concretes per a l'embelliment generalitzat de la zona, especialment als porxos, i per aconseguir que recuperi la seva vitalitat, amb un replantejament de la zona blava o potenciant el comerç de proximitat ", va destacar. Ordeig també va qüestionar el murals pintats en alguns edificis del carrer Major i va instar l'Ajuntament a tenir cura de la neteja i a complir la normativa "perquè les pintades, siguin de la ideologia que siguin, no esdevinguin les protagonistes en un punt turístic molt important".

Aquesta opinió la va rebatre el regidor de la CUP, Pau Lozano, que va voler felicitar el Comitè de Defensa de la República (CDR) Alt Urgell per les pintures i va manifestar que "els veïns ens han fet arribar la seva opinió i diuen que estan contents". Pel que fa al vot sobre les subvencions, Lozano va optar per l'abstenció perquè el seu grup considera que executar les subvencions "no deixa de ser un simple maquillatge, quan el que cal són mesures més profundes per aconseguir millorar la zona i determinar-ne el model".

Les bases per a les subvencions per a la rehabilitació de porxos i façanes del centre històric és el segon any que s'implementen. La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, destaca la importància de tirar-les endavant per millorar la imatge de la ciutat. L'any passat se'n van atorgar 17, de les quals 12 ja estan aplicades i la resta en procés d'execució. Pel que fa a la petició que el consistori sigui qui pinti els porxos, Font va recordar que es tracta d'una propietat privada i això no és possible. "Per això hem buscat aquesta opció d'ajuts", va especificar.