Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Aprovat a la Seu el pressupost del 2016

Aprovat a la Seu el pressupost del 2016

Els comptes han rebut el suport de l'equip de govern (CiU) i ERC, gràcies a la inclusió de propostes del grup republicà. Compromís X La Seu i la CUP hi han votat en contra
Ple municipal de la Seu d'Urgell (30.12.2015)
31/12/2015 11:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dimecres en ple extraordinari els pressupostos municipals de cara al 2016 gràcies als vots a favor de l'equip de govern (CiU) i els d'ERC. La votació ha comptat amb el posicionament contrari de Compromís X La Seu i la CUP.

El pressupost ascendeix a més d’11.860.000 euros pel que fa pròpiament al consistori, una xifra pràcticament igual que la del 2015. Les partides socials, la promoció econòmica i la qualitat de vida de la ciutat seran novament les tres grans prioritats. Tanmateix, el pressupost total es preveu que arribi als 16.600.000 quan s’hi incorpori les inversions que es preveu fer aquest nou any per valor de 2 milions d’euros.

El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, defensava la proposta pressupostària qualificant-la de "robusta" i capaç de donar resposta a moltes de les necessitats que té la ciutat”. Així mateix, remarcava que els nous comptes compleixen amb els principis d’estabilitat pressupostària i dels criteris imposats per l’Estat a través de la nova llei de règim local (LRSAL). Fierro també destacava ahir el bon ritme de reducció del deute municipal, que havia arribat anys enrera als 18 milions d’euros i que ara s’ha aconseguit baixar fins als poc més de 7 milions actuals. "Aquest nou context permet a l’Ajuntament de la Seu afrontar inversions sense necessitat de demanar crèdits", indicava.

Acord amb ERC

El vistiplau al pressupost ha estat possible gràcies a l'acord amb ERC, amb qui s'ha pactat una sèrie de projectes a desenvolupar el 2016, entre els que hi ha la reforma de la plaça de Joan Sansa, l'elaboració i aplicació d'un pla energètic, obres a Castellciutat, una fira d'activitats de muntanya i la implementació del Pla de Mobilitat, entre d'altres. El portaveu republicà, Francesc Viaplana, defensava el seu suport al pressupost urgellenc per no paralitzar l'Ajuntament i per la bona receptivitat de l'equip de govern a l'hora d'atendre les seves peticions. "No és cap xec en blanc", replicava a l'oposició.

Les negociacions han quedat reflectides en un document que serà incorporat a l'acta del plenari. I és que el capítol d'inversió no està exposat als comptes perquè serà possible a través del romanent de tresoreria, un cop es tanqui el pressupost del 2015. Fierro justifica aquesta acció per evitar recórrer als bancs i evitar l'endeutament. Per la seva banda, el portaveu de Progrés, Òscar Ordeig, qüestionava aquest procediment perquè no deixa clara la inversió prevista.

Arguments en contra

Compromís X La Seu va optar per oposar-se al pressupost per al 2016 i hi va reclamar canvis "per tal de capgirar la situació de despoblació, envelliment i empobriment que viu la ciutat". Des de la formació política urgellenca es va qualificar la proposta pressupostària de "continuista, conformista i de resignació" perquè "pràcticament no conté cap inversió ni contempla cap projecte ambiciós per dinamitzar la ciutat i crear ocupació". A més, Compromís creu que és "inadmissible" la previsió d'ingressos i despeses, tenint en compte que els impostos són molt elevats, "amb un IBI dels més cars de Catalunya i, per contra, uns serveis públics molt millorables". Compromís lamentava també "la complicitat de Convergència amb les retallades del Govern de la Generalitat a la Seu i al Pirineu".

Ordeig plantejava una esmena a la totalitat i com a alternativa al pressupost per al 2016 una reorganització de l’Ajuntament i de les societats municipals, a més de l'aplicació de diferents actuacions urgents, entre les quals hi hauria replantejar el funcionament d'aquests ens (especialment HIULS, que consideren poc transparent), recuperar les ajudes als clubs esportius, crear una partida pel projecte de la Catedral de Santa Maria com a Patrimoni de la Humanitat, reduir les quotes de la Llar d’Infants i de l’IBI, crear un pla de xoc per al Centre Històric o augmentar les partides de suport als emprenedors, entre d'altres. Compromís va qüestionar la gestió feta al consistori i va demanar una alternativa per comptar amb una ciutat "emprenedora, educadora i cohesionada".

Per la seva banda, la CUP va posicionar-se en contra dels comptes perquè considera que no s'hi prioritza l'aplicació d'un pla de xoc contra les conseqüències de la crisi ni es destina recursos suficients a garantir la vida digna dels urgellencs i urgellenques. El portaveu de la CUP, Pau Lozano, va lamentar el poc temps que s'ha tingut per estudiar el document i va qüestionar partides molt elevades com el milió d'euros per a la millora de la plaça de Joan Sansa. El que sí es va agrair és la inclusió de la renovació dels comptadors d'aigua a través d'HIULS, una proposta aportada pel seu grup municipal.

Proposta de nou Pla econòmic i financer

Després de l'argumentació de Compromís, l'equip de govern recordava al principal grup de l'oposició que de les 8 esmenes presentades se'n contemplava ja tres, se'n van acceptar dues i se'n van descartar tres perquè no es consideren viables, com els descomptes de l'IBI als comerços perquè no és legal, la rebaixa de la quota de la guarderia tenint en compte l'esforç fet en aquest servei, i els ajuts als clubs esportius, assegurant que ja s'inverteix 400.000 euros en el manteniment de les instal.lacions esportives.

Així mateix, Fierro va convidar Compromís a presentar una "esmena a la totalitat real" i elaborar un nou pressupost "aplicable". Per això, va obrir la porta a un nou Pla econòmic i financer en què hi hauran de participar la resta de grups municipals. "Es partirà d'un pressupost 0 en què tothom podrà realment explicar quin és el seu model i on cal fer reajustaments", va especificar. El tinent d'alcalde d'Hisenda també va qüestionar la puja d'impostos denunciada per l'oposició i va recordar l'augment d'immobles que el paguen i l'augment de l'IPC arreu de l'estat. "Tenim congelats els tributs des de fa sis anys", va assegurar.

Aprovació de la plantilla orgànica

El ple ha aprovat també aquest dimecres la plantilla orgànica de l'Ajuntament de la Seu, en què s'inclou la contractació d'un gerent. Aquesta figura va ser rebatuda per Compromís per la Seu i per la CUP, però defensada per l'equip de govern de CiU i ERC. Mentre que l'oposició considera que suposarà una despesa afegida, ERC i CiU opinen que ajudarà a l'organització del consistori.

El plenari també va aprovar un pla d'igualtat per als treballadors i la modificació del pacte-conveni amb la plantilla municipal.