Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el pressupost de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per al 2018

Aprovat el pressupost de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per al 2018

Els comptes municipals han comptat amb el suport de l'equip de govern (PDeCAT), l'abstenció d'ERC i els vots contraris de Compromís i la CUP. El document pressupostari s'acosta als 14 milions d'euros, als quals cal sumar-hi les partides del Parc del Segre, HIULS i Turisme Seu
Ple municipal de la Seu d'Urgell (Foto d'arxiu 13.02.2017)
29/12/2017 12:35

El ple de l'Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dijous la proposta de pressupostos per a l'any 2018, que s'acosta als 14 milions d'euros, amb els vots a favor de l'equip de govern del PDeCAT i l'abstenció d'ERC. Compromís x La Seu i la CUP hi han votat en contra. Dues esmenes presentades pel grup municipal dels republicans han quedat incloses i, abans de procedir a la votació, s'ha modificat el pla d'inversió, donant de baixa quatre partides per un valor total d'uns 600.000 euros. Des de Compromís x La Seu han dit que presentaran un recurs d'impugnació del plenari perquè consideren que no es poden aprovar els comptes amb una variació que no hagi passat prèviament per la comissió informativa i sense la presència de la interventora municipal. L'alcalde, Albert Batalla, de la seva banda, ha defensat que en el ple és possible executar una modificació d'aquest tipus.

La proposta inicial de pressupostos pel 2018 de l’equip de govern del PDeCAT ascendeix a 13.850.343 euros i preveu destinar 1.350.000 euros al capítol d'inversions, obtenint-ne 950.000 mitjançant una operació de crèdit. Després de la modificació del pla d'inversió a petició d'ERC, els comptes es rebaixen i finalment es demanarà un préstec de 680.000 euros. L'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha destacat que, per primer cop des del 2014, es tornen a contemplar inversions a la ciutat. A banda de les partides internes del consistori, es preveu destinar 1.610.000 euros a la societat Habitatge i Urbanisme La Seu (HiULS), 1.509.000 euros al Parc del Segre i 66.000 euros a Turisme Seu, amb la qual cosa el pressupost consolidat de l'ajuntament ascendeix a més de 16 milions d'euros.

Els comptes contemplen diverses millores a la via pública, com ara als carrers Bellavista o Escorxador, a més de la remodelació de la plaça de les Moreres, l’arranjament dels jocs infantils de davant de l’església de Santa Magdalena i la reurbanització de la plaça de l’Arbre de Castellciutat. Així mateix, en un nou pla d’inversions també es pretén incloure les obres que s’han de dur a terme al Parc del Segre per poder celebrar-hi tant la Copa del Món de Piragüisme de 2018 com el Mundial de Piragüisme al 2019 i que ascendeixen a 1.200.000 euros, dels quals l’Ajuntament de La Seu d’Urgell ha d’assumir-ne el 30%. Pel que fa a equipaments, els pressupostos inclouen la redacció d’un pla director per l’edifici dels antics jutjats.

L’alcalde de La Seu d’Urgell ha afirmat que després dels anys de crisi econòmica “ara ja podem dir que estem encarant una certa recuperació econòmica que ens permet tenir un pressupost una mica més expansiu”. Els comptes, dels quals Fierro ha dit que són ”austers”, també incrementen en 104.000 la partida de polítiques d’ocupació i dota amb 100.000 la que permet donar continuïtat a la celebració dels pressupostos participatius, entre d’altres. L’equip de govern també ha recordat que aquest 2018 es duran a terme diverses inversions importants a la Seu d’Urgell a càrrec d’altres administracions públiques, com ara la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària o la reforma del complex sociosanitari de la Fundació Sant Hospital.

Per la seva banda, el grup municipal d’ERC ha condicionat el seu vot d’abstenció a la inclusió de dos esmenes que han quedat aprovades. Una d'elles, la modificació a la baixa del pla d'inversions i l'altra la dotació d'una partida específica per crear un espai familiar que serveixi de lloc d’acollida i acompanyament a les famílies amb nadons. Els republicans han descartat el vot afirmatiu perquè creuen que “queden debats oberts” com definir com s'incrementa l’espai de llar d’infants, els usos que s’han de donar a l’edifici dels antics jutjats o la redefinició del Patronat de la Fundació Sant Hospital amb la seva inclusió a la Xarxa d’Hospitals de l’Institut Català de la Salut. També ha indicat que estarà atent a l'execució del pressupost al llarg de l'any.

El portaveu del grup municipal, Francesc Viaplana, s'ha mostrat satisfet que el govern municipal hagi acceptat les seves demandes dotant el pressupost econòmicament "per fer realitat les mocions aprovades en plenari els darrers mesos i que formen part del seu programa". En aquest sentit, Viaplana ha destacat l'adaptació de barreres arquitectòniques, la implantació de càmeres de seguretat en punts concrets recurrents de vandalisme, l'ampliació de la zona d'autocaravanes, el condicionament del corriol entre Santa Magdalena i la Baixada de la Palanca, la construcció d'urinaris públics al centre de la ciutat i la rehabilitació dels antics jutjats. ERC també ha valorat que els comptes incloguin inversions com l'arranjament de la plaça de les Moreres, que s'adeqüi l'espai on s'ubica actualment RàdioSeu com a consultori mèdic a Castellciutat, que es faci la millora de la sonorització de la sala de Sant Domènec o l'adequació de l'espai de joves a l'Escorxador.

Pel que fa al grup municipal de Compromís x La Seu, ha votat en contra considerant que els comptes per al 2018 són “més del mateix” i “agreugen la situació de crisi a La Seu d’Urgell”, segons ha dit el seu portaveu, Òscar Ordeig. Concretament, Ordeig ha criticat que els pressupostos no incloguin cap projecte important de dinamització econòmica, la residència de la gent gran, ni millores en serveis públics com ara la sanitat o les llars d’infants. A més, ha afegit que l’abstenció d’ERC representa un “xec en blanc”, al·legant que, des de l’any 2003, pràcticament cada exercici els republicans han contribuït a l’aprovació dels comptes, tant quan han format part del govern com a l’oposició.

Òscar Ordeig s'ha mostrat convençut que els comptes no solucionen els problemes de futur. "No capitalitzem les oportunitats de la ciutat i cal buscar consensos per fer-ho", comenta el portaveu de Compromís, que demana "un nou projecte polític que aporti solucions concretes per a l'economia local i millori també la transparència". Entre les prioritats del principal grup de l'oposició hi ha reobrir la llar d'infants municipal La Grandalla, reubicar l'Escola d'Adults a les Monges, reorientar la zona blava, recuperar subvencions per a clubs esportius, reactivar l'habitatge protegit i social, millorar la neteja i manteniment de carrers, treballar en la declaració de la Catedral de la Seu com a Patrimoni de la Humanitat, fer la compra d'habitatges buits, recuperar competències del CAPAU, augmentar partides socials, crear una aula d'estudi o fer el pintat dels porxos, entre d'altres. Compromís advoca també perquè la Seu lideri al Pirineu una gran àrea econòmica conjunta i transversal.

D’altra banda, des de la CUP també han votat en contra, malgrat que l'equip de govern ha acceptat alguna de les seves esmenes, com la d'incloure una partida pressupostària per contractar educadors de carrer i fer un treball de camp sobre la situació dels joves a la ciutat, destinar solars municipals o cedits per particulars a la creació d’horts socials, fer un estudi sobre la remunicipalització de la zona blava i fer d’un inventari de locals comercials buits per integrar-los en una borsa de lloguer. Entre les propostes de la CUP descartades hi ha l'habilitació d'una cuina pública per a entitats i col·lectius locals, garantir una alimentació equilibrada i debatre en profunditat les Ordenances Fiscals durant el 2018 per tal d’introduir-hi criteris progressius i socials.

El regidor cupaire, Pau Lozano, malgrat valorar positivament que "és el primer cop aquesta legislatura que hem tingut uns pressupostos presentats amb temps suficient i amb les sessions necessàries per a treballar-los i debatre’ls", ha optat per no donar suport als comptes pel seu desacord amb l'actual gestió municipal. Lozano creu que la prioritat ha de ser "garantir una vida digna als veïns i veïnes de la Seu més perjudicats i discriminats pel sistema capitalista" i per "la crisi o estafa provocada pel gran capital i les capes més riques de la societat", que "ha generat una greu fractura social i ha expulsat del mercat de treball una part molt important de la població, cosa que l’obliga a viure en una situació de pobresa i marginació permanent". En aquest sentit, la CUP considera "baixíssima" la part destinada a Serveis Socials i Promoció Social, que xifra en un 3,27% del total del pressupost ordinari.

En relació amb el posicionament dels grups, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, manifestava en el plenari la voluntat d'assumir les propostes plantejades pels diferents partits polítics i subratllava que s'han inclòs als comptes perquè es consideren positives per a la ciutadania. D'altra banda, Fierro ha volgut deixar clar que l'equip de govern vol donar una resposta clara a les necessitats socials assegurant que "el percentatge de pressupost destinat a aquest àmbit supera el 30 per cent si es tenen en compte les partides globals". Així mateix, l'equip de govern recorda que s'està elaborant el pla estratègic Impulsa 2020-2026, que ajudarà a marcar els objectius i prioritats de la Seu i comarca per als pròxims anys.

Plantilla municipal

El ple de l'Ajuntament també ha aprovat aquest dijous la plantilla municipal, que incorpora els treballadors de RàdioSeu. Aquest punt de l'ordre del dia va rebre el suport del PDeCAT, ERC i la CUP, mentre que Compromís X La Seu va abstenir-se.

Mostrar formulari de contacte