Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Aquest divendres comença la temporada hàbil de caça menor a Catalunya

Aquest divendres comença la temporada hàbil de caça menor a Catalunya

Des del proper diumenge s’autoritza també la caça de l’isard, la cabra salvatge, la daina i el mufló en les àrees privades i locals de caça
11/10/2007 19:16

La temporada hàbil de caça menor a Catalunya comença oficialment demà divendres, 12 d’octubre, i finalitza, tret d’algunes excepcions, el 3 de febrer, tal com recollia el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del 16 de juliol d’aquest any, on s’incloïen les espècies objecte d’aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2007-2008 a tot el territori.

Caça menor

La temporada de caça menor inclou espècies autòctones d’ocells, de mamífers i d’altres espècies aquàtiques amb interès cinegètic, així com dues espècies al•lòctones, el visó americà i, des d’aquest any, la cotorra argentina. La caça menor només permet la caça d’aquestes espècies no protegides d’acord amb el tipus de terreny o l’àrea autoritzada per a la caça i al Pla tècnic de gestió cinegètica autoritzat.

Per a la perdiu roja i la perdiu xerra, el període de caça s’inicia el dia 12 d’octubre i finalitza el dia 6 de gener. Per a l’ànec griset i la fredeluga, entre el dia 12 d’octubre i el dia 20 de gener, ambdós inclosos. De manera excepcional i com a novetat, durant aquesta temporada es podrà caçar la cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Myiopsitta monachus), espècie exòtica invasora, amb l’objectiu de facilitar el seu control poblacional i minimitzar l’impacte ambiental negatiu que genera al medi natural. Aquesta au és especialment urbana, però en els darrers anys se n’han trobat poblacions en diferents àmbits rurals de Catalunya.

Pel que fa als mamífers, s’autoritza la caça de la llebre, el conill i la guineu, així com el visó americà, que es pot tornar a caçar aquesta temporada amb l’objectiu de preservar les espècies autòctones, principalment el visó europeu.

Caça major

La temporada de caça major inclou diversos períodes per a les diferents espècies. Pel que fa a la caça del porc senglar, la data és fixada de manera general a tot Catalunya, i va començar el primer diumenge de setembre, com a conseqüència de l’evolució favorable de les seves poblacions i amb l’objectiu de prevenir els danys que puguin causar. Per a aquesta espècie, la temporada finalitza el 3 de febrer a Tarragona i les Terres de l’Ebre, i el 24 de febrer a Barcelona; Girona i Lleida.

Pel que fa a l’isard, el proper diumenge comença la temporada de caça major per a l’isard fins al quart diumenge de desembre, per a ambdós sexes d’aquesta espècie. Tot i constatar la recuperació lenta però gradual de les poblacions d’isard, arran dels brots de la malaltia del pestivirus dels darrers anys, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha autoritzat l’aprofitament acurat, controlat i selectiu d’exemplars d’isard a les reserves nacionals de caça de l’Alt Pallars–Aran i Freser–Setcases, per tal de mantenir les poblacions d’aquestes zones estructurades i estables.

Així mateix, també comença la temporada de caça per a la daina, el mufló i la cabra salvatge; i segueixen obertes les temporades per al cérvol i el cabirol.

Els dies hàbils per a la caça major són aquells que indica el corresponent Pla tècnic de gestió cinegètica, excepte per al porc senglar, per al qual els dies hàbils són un màxim de tres dies per setmana i tots els diumenges i festius.

Recomanacions

Des del Departament de Medi Ambient i Habitatge es demana la màxima prudència als caçadors, així com el seguiment de totes les recomanacions de seguretat pel que fa a les zones habitades i les zones de seguretat, on és prohibida la utilització d'armes de foc o l'exercici de la caça. També és prohibit disparar en direcció a aquestes zones sempre que els caçadors no es trobin a una distància més gran que la que puguin abastar els projectils, o que la configuració del terreny intermedi impedeixi arribar a la zona de seguretat. Pel que fa a la caça del senglar i per tal d’evitar accidents fortuïts, les normes de seguretat obliguen els caçadors a vestir una peça de roba de color llampant.