Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Arrenca una nova edició de l'Escola de Pastors de Catalunya amb 16 alumnes

Arrenca una nova edició de l'Escola de Pastors de Catalunya amb 16 alumnes

El 75% de les persones que han passat pel centre en onze anys treballen de manera professional en el sector
Classe de la dotzena edició de l'Escola de Pastors de Catalunya (Foto: ACN)
02/03/2020 17:48

L'Escola de Pastors de Catalunya ha iniciat aquest dilluns la seva dotzena edició. Les classes han arrencat amb 16 alumnes (7 noies i 9 nois) i es perllongaran durant 6 mesos, dels quals dos es faran classes teòriques i quatre sessions pràctiques. La directora del centre, Laia Batalla, ha explicat a l'ACN que des del 2009 han rebut 503 sol·licituds d'admissió (en 12 edicions). D'aquestes, s'han seleccionat un total de 202 alumnes que han rebut la formació. Per Batalla, la incidència de l'Escola de Pastors en el món de la pagesia "no és menor", ja que de les 159 persones que han passat per les seves instal·lacions, 88 treballen de manera professional en el sector i 25 més estan en procés d'instal·lar-se. En total, un 75% dels alumnes segueixen vinculats a l'activitat.

L'Escola de Pastors està reconeguda pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i proposa un model de pagesia associat a l'agroecologia. Es planteja com a "projecte de vida i alternativa viable" per als joves de Catalunya. Pels responsables del centre, "l'actitud emprenedora de les persones que passen per l'Escola presenta una proposta de canvi del model agrari".

En les pràctiques participen nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors, incloent-hi les pastures de muntanya. El model d'explotació que se selecciona mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar i on s'arribi a fer una transformació o venda directa del producte.

Amanda Favre, alumna d'aquest curs de l'Escola de Pastors, comenta que s'ha inscrit a l'Escola per l'amor que sent cap als animals i la muntanya. La jove confia poder treballar en alguna explotació ramadera i a la llarga poder muntar la seva pròpia explotació.

Fer de pastor de muntanya és una feina que atrau molts dels alumnes. Joaquim Turull assenyala que després d'estar una temporada curta ajudant a una explotació de vaques, va veure clar que volia ser ramader. Per començar s'ha apuntat a l'Escola de Pastors, amb la il·lusió de poder conduir un ramat a les muntanyes.