Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Arrenquen les jornades 'Els Pirineus: nous reptes i propostes vertebradores'

Arrenquen les jornades 'Els Pirineus: nous reptes i propostes vertebradores'

El president de la Diputació, Joan Reñé, assenyala la connectivitat digital com un dels grans projectes per al futur de les comarques pirinenques. Petició perquè augmentin els ajuts destinats a la millora viària

Jornades sobre el Pirineu al Pont de Suert (Foto: Diputació de Lleida)
Jornades sobre el Pirineu al Pont de Suert (Foto: Diputació de Lleida)
08/06/2018 19:35

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, considera que el problema de les carreteres locals del Pirineu ''no és una qüestió de titularitat, sinó de recursos' i ha iniciat els tràmits per programar una reunió amb el nou conseller de Política Territorial, a més d'enviar una carta al Ministeri de Foment, "per abordar aquesta problemàtica". El president de l'ens provincial ho ha explicat aquest divendres durant la jornada 'Reptes econòmics i patrimoni', que l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha organitzat al Pont de Suert, on també s'ha mostrat partidari que els serveis estiguin a prop dels ciutadans i, per tant, "que continuïn sent els ajuntaments i els consells comarcals les administracions que hi treballin". 

Reñé ha recordat que s'inverteix anualment prop de 3,5 milions d'euros per fer front al Pla de camins i ha dit que ''no són suficients''. "Hi ha inversions imprescindibles més enllà de les excepcionalitats anuals", ha dit.

D'altra banda, el president de la Diputació i la resta de ponents han posat de manifest les necessitats de les comunicacions digitals a qualsevol indret del Pirineu i les Terres de Lleida. En aquest sentit, el president provincial ha anunciat que aquest any la Diputació licitarà un projecte per fer arribar la fibra a tots els nuclis "per aconseguir que els seus habitants tinguin les mateixes possibilitats al país, independentment d'on visquin".

Anàlisi del present i futur del Pirineu

La jornada 'Reptes econòmics i patrimoni' és la primera de les tres que ha programat l'Institut d'Estudis Ilerdencs per debatre sobre el present i futur del Pirineu. La primera de les ponències ha tractat sobre 'Els valors patrimonials en la base del desenvolupament pirinenc', a càrrec d'Ignasi Aldomà (UdL). Tot seguit ha intervingut Cristina Castellà, del Centre del Romànic de la Vall de Boí, que ha parlat sobre 'El conjunt romànic de la Vall de Boí'. També s'ha fet una taula rodona sobre 'Iniciatives que obren nous futurs per a la societat pirinenca', moderada per Lourdes Feixa, cap del Servei d'Actuacions de Muntanya-Direcció General de Muntanya.

La proposta ha comptat amb la presència d'una setantena de persones de les diferents comarques del Pirineu i ha coincidit amb els actes de celebració dels 30 anys de la creació de la comarca de l'Alta Ribagorça.

La segona jornada tindrà lloc a l'octubre al Pallars Sobirà i portarà per títol 'Serveis públics i despoblament'. Es tractaran temes com les peculiaritats del territori pirinenc, la dispersió de la població, la dificultat d'accés als serveis, el despoblament històric i les noves fórmules de prestació de serveis i de finançament. La tercera i última jornada es dedicarà a les comunicacions i la mobilitat i tindrà lloc a finals d'any a la Val d'Aran.

Objectiu de les jornades

Les jornades han nascut amb l'objectiu de plantejar noves alternatives a l'esquí i altres actius turístics, aprofitant el gran potencial de l'àmbit patrimonial, entès des d'una visió àmplia.

Mostrar formulari de contacte