Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Arriba a la UdL el fons del cineasta d'Organyà Francesc Betriu

Arriba a la UdL el fons del cineasta d'Organyà Francesc Betriu

Entre el material donat hi ha el Gaudí d'Honor, que ha rebut enguany per la seua trajectòria cinematogràfica. El fons documental inclou llibres, revistes, guions, material fílmic i objectes vinculats amb el món del cinema
29/01/2020 14:15

Els més de 6.000 volums de la biblioteca del cineasta d'Organyà Francesc Betriu, la seva col·lecció de revistes cinematogràfiques i  de còmics, tota la documentació relacionada amb les seves pel·lícules i sèries de televisió (guions, material fílmic, etc.), així com objectes dels decorats, claquetes i fins i tot alguns premis, inclòs el Gaudí d'Honor 2020, han arribat aquest dimecres a la Universitat de Lleida (UdL) i al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (PCiTAL) procedents de València i Sant Pol de Mar.

El passat 30 d'octubre el director de cinema, guionista, productor, distribuïdor i crític alturgellenc va fer donació del seu fons documental a la UdL per a la seua catalogació i estudi. Tres mesos després, s'han rebut a l'edifici del Rectorat les 30 caixes amb material de Betriu, un nom essencial per entendre l'Espanya de la dictadura i la transició, així com les relacions entre cinema i literatura, tal com va expressar l'Acadèmia catalana de cinema, que el passat 20 de gener va lliurar-li el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2020 "pel seu ferm compromís social i per la diversitat de la seva producció”.

Precisament, aquest guardó és un dels objectes que el cineasta ha donat a la UdL i que es conservarà ara a la Biblioteca de Lletres, dipositària del fons del cineasta ganxo. Concretament han arribat les caixes procedents de Sant Pol de Mar que contenen uns 300 llibres, revistes, material fílmic, compact discs, documentació sobre guions i premis, a més d'algun mobiliari, com ara arxivadors i cadires de director.

La part més voluminosa però, venia de València i s'ha traslladat al GEPA, un dipòsit cooperatiu gestionat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), situat al PCiTAL, al turó de Gardeny. En total, 181 caixes. Aquest material hi romandrà fins que estigui enllestit un primer inventari i es traslladaran després a la Biblioteca de Lletres per al seu tractament.

Cineasta de referència

Francesc Betriu (Organyà, 1940) és un dels cineastes més rellevants dels últims cinquanta anys a l'Estat. Bona part de les seues pel·lícules i sèries de televisió són adaptacions d'importants d'obres literàries de Mercè Rodoreda, Juan Marsé, Ramon J. Sender, Miguel Delibes o Josep M. de Sagarra, com ara La Plaça del Diamant (1981) o Réquiem por un campesino español (1985).

Durant la transició i inicis de la democràcia va destacar amb pel·lícules de sàtira social com La viuda andaluza (1976), Los fieles sirvientes (1980) o Fúria española (1975), llargmetratge que compta amb el rècord de talls de la censura espanyola, 22 en 11 minuts. Als anys 60 va ser pioner en la producció independent de curtmetratges, i també ha estat director i/o guionista de llargmetratges de caire més documental, entre el quals destaca Mònica del Raval (2009) i L'últim aviador (2019).

A més del Gaudí d'Honor, Francesc Betriu ha rebut el Premi Sant Jordi de Cinematografia per la seua trajectòria (2014) i el Premi Jordi Dauder (2017), que atorga la Mostra de Cinema Llatinoamericà.

  • Material cedit a la UdL per Francesc Betriu (Foto: UdL)
  • Francesc Betriu (Foto: Premis Gaudí)