Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Aturada general del sector agrari per al dia 20 de novembre

Aturada general del sector agrari per al dia 20 de novembre

JARC, Aeall-Asaja i Urapac-UPA denuncien que ramaders i pagesos venen per sota de costos Unió de Pagesos no descarta unir-se a la convocatòria i assenyala que els pressupostos estatals es deixen perdre 1.600 MEUR d'inversió
Agricultors - JARC
05/11/2009 10:49

El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat que el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2010 "maltracta l'agricultura" i "no ajudarà el sector a sortir de la crisi". El sindicat calcula que el govern espanyol s'ha deixat perdre importants inversions per valor de 1.600 milions d'euros (MEUR), i que això compromet aspectes com les ajudes a les exportacions, les subvencions a zones desafavorides i de muntanya o la incorporació de joves al treball. Unió de Pagesos també reclama a l'Estat que, de cara a l'any vinent, inclogui rebaixes fiscals en els carburants, l'electricitat o l'impost de societats.

El portaveu sindical, Antoni Casademont, ha explicat que en els darrers cinc anys, la renda agrària ha disminuït un 26%, "i el projecte de pressupostos no assegura la inversió necessària perquè el sector pugui remuntar".

Entre els punts en què el sindicat posa més èmfasi es troba el fet que l'estat espanyol s'ha deixat perdre inversions per part de la Unió Europea per als plans de desenvolupament rural. "Les ajudes que preveu la Unió Europea van en funció del que inverteixi l'Estat fins a un màxim de 536 MEUR; però d'aquests, el Ministeri només n'ha pressupostat 154", ha explicat el coordinador comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Ginabreda."Això suposa que, dels recursos compromesos al desenvolupament rural, el Ministeri només n'inclou el 30% al projecte", critica.

Exempcions fiscals

A més d'aquesta queixa, Unió de Pagesos també ha posat sobre la taula demandes d'exempcions fiscals per ajudar el sector a sortir de la crisi. Entre aquest paquet, es troben la rebaixa de l'IVA dels carburants i les tarifes elèctriques, o l'exempció de l'IRPF en l'impost de societats. D'altra banda, el sindicat també critica que el projecte dels PGE no preveu la devolució de l'impost d'hidrocarburs corresponent a aquest 2009, ni tampoc recull la creació d'un gasoil professional.

"Ens trobem amb un continu encariment dels costos de producció, que no podem revertir en els preus percebuts dels productes perquè aquests també se'ns abaixen", ha criticat Antoni Casademont. Per exemplificar aquesta situació, el sindicat indica que només en el darrer any els preus dels pinsos s'han incrementat un 17,1%, els de l'energia i els lubricants un 22,5%, i els dels fertilitzants un 65%.

El sindicat ha fet arribar les seves propostes als diferents partits polítics (CiU, ERC i ICV) perquè intercedeixin a Madrid i presentin esmenes en nom seu al projecte dels PGE.

Aturada del sector agrari

D'altra banda, les tres gran organitzacions agràries de l'Estat (Coag, Asaja i UPA) han convocat per als dies 20 i 21 de novembre la primera aturada general i manifestació del sector que s'ha acordat de forma unitària, tot i que a Catalunya encara no compta amb el suport específic d'Unió de Pagesos. Segons els seus representants a Lleida, JARC, Aeall-Asaja i Urapac-UPA, "el sector agrari, tant català com de l'Estat està en un moment crític, amb una renda agrària que ha caigut un 26%, alts costos de producció i uns preus molt baixos percebuts pels productors".

En relació amb l'aturada Unió de Pagesos no veu bé les formes de la convocatòria però no descarta unir-s'hi.