Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Augmenta la inversió en beques, que dependran de la renda i no del mèrit acadèmic

Augmenta la inversió en beques, que dependran de la renda i no del mèrit acadèmic

El govern espanyol incrementa un 22% la dotació i hi destinarà 1.900 milions d'euros per a 625.000 beneficiaris a nivell de tot l'Estat. S'elevarà el llindar per equiparar-ho pràcticament amb el de pobresa
Alumnes fent la selectivitat a la Seu (Foto d'arxiu)
19/05/2020 13:20

El govern espanyol ha incrementat la inversió en el sistema de beques un 22%, fins als 1.900 milions d'euros el proper curs. Hi haurà més de 625.000 beneficiaris. El Ministeri d'Educació i el d'Universitats han reformat el sistema de becats, i a partir d'ara dependran d'un criteri de renda i de necessitat econòmica, i no del mèrit acadèmic. Tanmateix, caldrà haver aprovat.

La quantitat que s'augmenta és de 100 per beca. La pujada és de 386 milions, 207 per a ensenyaments no universitaris i 179 per a beques universitàries. Dels beneficiaris, 372.240 són de nivells no universitaris i 252.274 són alumnes de grau i de màster. A més, el sistema incorpora com a beneficiaris tots els alumnes autistes.

L'objectiu que busca el govern espanyol és que el sistema sigui més progressiu, amb més recursos per a les rendes més baixes i un model de quantitats fixes. Aquestes mesures es plasmaran en un reial decret de llindars que els dos ministeris presentaran en les properes setmanes a l'Observatori Universitari de Beques i Ajudes a l'Estudi.

Eliminació de requisits suplementaris

Les beques exigiran l'aprovat del curs anterior i eliminaran els requisits suplementaris, que actualment tenen en compte determinades notes. Amb aquesta mesura es reverteix el criteri introduït el 2012, quan es van endurir les exigències acadèmiques. Es reduirà la nota d'accés a beques no universitàries de 5,5 a 5, i s'accedirà a les de grau amb l'aprovat d'un percentatge de crèdits, eliminant la nota mitjana exigida.

A més, s'elevarà el llindar per equiparar-ho pràcticament amb el de pobresa. Aquest llindar no s'actualitzava des del curs 2010-2011 i no s'havia adaptat al context econòmic. Segons ha indicat el govern espanyol, l'increment pressupostari permetrà atendre la major part de les famílies afectades per la crisi del coronavirus que són sol·licitants de beques i ajudes a l'estudi.