Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Augmenten els exemplars d'isard a Andorra, que es recuperen del pestivirus

Augmenten els exemplars d'isard a Andorra, que es recuperen del pestivirus

16/08/2011 18:59

La comissió de Seguiment de la Caça d'Andorra s’ha reunit aquest dimarts al migdia sota la presidència del ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, per analitzar el recompte realitzat de la cabana d’isards pels membres del cos de banders.

En total s’han comptabilitzat un total de 411 exemplars distribuïts entre l’anomenat terreny de caça comú i els vedats de Xixerella, Sorteny i Ransol. La xifra posa de relleu la recuperació en un 7,5% respecte del cens realitzat ara fa un any (382 exemplars), tot i que fora dels vedats la recuperació és del 25,7% (s'ha passat de 202 isards a 254 isards). No obstant, s’evidencia que la cabana encara està en fase de recuperació del pestivirus, que ja va obligar a suspendre la temporada precedent de caça de l’isard.

Els recomptes generals assenyalen igualment que l’índex de cabrits fora de vedat -el 14 per cent de la població- es manté baix, un efecte associat a les dificultats de recuperació en front el pestivirus.

De moment, el ministre Francesc Camp considera prematur avançar una decisió sobre la setmana de caça d’aquest setembre, atès que el recompte d’enguany situa la cabana d'isards entre els 382 exemplars de l’any passat i els 432 del 2007, any en què es va autoritzar el pla de caça amb la cabana més baixa dels darrers anys. Camp també ha explicat que si es considera que la xifra d’isards no és prou elevada per al desenvolupament del pla de caça habitual, hi ha la possibilitat de  plantejar-ne un de nou, reduint el nombre de captures.

La decisió sobre la celebració de la setmana, prevista entre l’11 i el 18 de setembre, s’adoptarà en el consell de ministres del dia 24 vinent. La comissió de Seguiment de la Caça, integrada per representants del ministeri de Turisme i Medi Ambient, de la Federació de Caça i  d’associacions protectores d’animals i de defensa la natura, ha donat el vistiplau als plans de caça del cabirol i del mufló. En total es permetran 100 captures per a cadascuna de les dues espècies, xifra idèntica a l’autoritzada en la temporada precedent.